Oko 75% ranjivih uređaja nije dobilo zakrpu za Meltdown i Spectre

Prema onome što su obećali stručnjaci iz kompanije Intel, zakrpe za Meltdown i Spectre trebalo je da stignu na 90% ranjivih uređaja do kraja ove nedelje. Međutim,  ispostavilo se da, uprkos tome što su ažuriranja dostupna, mnogi nisu požurili da ih otpreme na svoje kompjutere.

PCPress.rs Image

Prema anketi koju je sprovela sigurnosna kompanija Barkly, zakrpe za Meltdown i Spectre je dobilo manje od 26% sistema koje koriste IT profesionalci, te kompanije, a samo 4% ispitanika je zakrpe otpremilo na sve svoje kompjutere. Najviše zabrinjava to što je 46% od ispitanih kompanija izjavilo da nije znalo da je za otpremanje pomenutih zakrpa na ranjive uređaje neophodno da antivirus rešenja budu kompatibilna sa njima, te da je za podešavanja neophodan registracioni ključ koji korisnik dobije prilikom kupovine nekog antivirus programa. Samo 42% ispitanika je izjavilo da ih je antivirus provajder obavestio o kompatibilnosti njihovog proizvoda sa neophodnim zakrpama, a 64% je reklo kako je bilo u mogućnosti da proceni da li je antivirus program koji koriste kompatibilan sa zakrpama, ili pak ne. Samo 6% ispitanika je iskusilo probleme sa uređajima, a po instaliranju zakrpa.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

PCPress.rs Image

Microsoft je objavio i Meltdown i Spectre PowerShell skriptu, kako bi pomogao sistemskim administratorima da odrede da li je zakrpa potrebna ili ne, ali je samo 41% anketiranih izjavilo da su bili informisani o toj činjenici. Na kraju, 80% anketiranih ističe da proces ažuriranja nije dovoljno jasan, te da je to jedan od razloga što mnogi sistemi nisu dobili zakrpu.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,