ERP 2024

Online piraterija popularnija nego ranije

Kada su filmovi i muzika počeli da se prodaju na „digitalno parče“, bilo je jasno da će sve više ljubitelja zaploviti u piratske vode.

PCPress.rs Image

Ipak, očekivalo se da će online servisi za emitovanje sadržaja, koji funkcionišu tako što korisnik plaća razumnu pretplatu na mesečnom nivou, te tako dobija pristup neograničenom gledanju i slušanju, smanjiti želju za piratskim kopijama. To se nije dogodilo, a ako je verovati agenciji MUSO koja se bavi istraživanjem zastupljenosti piratskih sadržaja, piraterija je popularnija nego ikada pre. Stručnjaci ove agencije pronašli su i promenu u načinu na koji se sadržaji piratizuju, budući da se korisnici sve više okreću piratskim web-sajtovima za direktno emitovanje sadržaja, mada torenti i dalje beleže nesmanjenu popularnost.

Prema saznanjima do kojih su došli stručnjaci pomenute agencije, Sjedinjene Američke Države su prve kada piratski web-sajtovi za direktno emitovanje sadržaja u pitanju, a sa 27,9 milijardi poseta. Sledeće su Rusija, Brazil i Turska, dok je Kina, koja se smatra rajem za pirate, tek na 14. mestu, a sa 4,6 milijardi poseta.

PCPress.rs Image

Izveštaj ukazuje na to da je i mobilna piraterija u usponu, pa sve više korisnika piratskim sadržajima pristupa sa svojih mobilnih uređaja, te ubedljivo vođstvo desktop uređaja na tom polju polako odlazi u istoriju.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,