Odgovor Zuckerberg-a: Pravili smo greške

Vlasnik i osnivač Facebook-a, Mark Zuckerberg, prekinuo je ćutanje nakon što je objavljena vest da je kompanija koja je bila uključena u Trump-ovu predsedničku kampanju 2016. godine, mogla da prati 50 miliona Facebook korisnika, tako što je imala pristup njihovim profilima bez dozvole. Kompanija Cambridge Analytica je, navodno, dobila podatke od rusko-američkog profesora Univerziteta iz Kembridža (Aleksandar Kogan) koji je uspeo da ih dobije lažnim obećanjem da će koristiti podatke samo za svrhe istraživanja. Firma je suspendovala i izvršnog direktora Cambridge Analytica-e, Alexander-a Nix-a, nakon što ga je skrivena kamera uhvatila da prerušenim novinarima govori da može da ošteti reputaciju političara koristeći se prljavim trikovima. Takođe je tvrdio da je bio odgovoran za Trump-ovu pobedu na američkim predsedničkim izborima 2016. godine.

PCPress.rs Image

Sada je Zuckerberg priznao da je Facebook napravio greške, i predstavio plan iz tri dela, kako bi se osiguralo da Facebook više neće srljati i rizikovati sa ličnim podacima pretplatnika. Prvi korak je pokretanje istrage koja će zahtevati detaljan pregled svih aplikacija sa pristupom korisničkim podacima pre nego što je Facebook otežao takav pristup u 2014. godini. Drugo, aplikacije će sada biti ograničene samo na dobijanje imena osobe, e-mail adrese i profilne fotografije. Na kraju, Facebook će kreirati alat koji će korisnicima omogućiti da vide koje aplikacije imaju pristup njihovim podacima. Pretplatnici će moći da blokiraju pristup i spreče bilo koju aplikaciju koju izaberu da prikuplja lične podatake.

Pročitajte i:  Održana Nedelja privatnosti

“Imamo odgovornost da zaštitimo vaše podatke, a ako to nismo u stanju onda ne zaslužujemo da vam služimo. Radim na tome da razjasnimo tačno šta se desilo i kako da se pobrinemo da se to više ne ponovi. Dobra vest je da su najvažnije akcije za sprečavanje da se ovo više ne ponovi, preduzete godinama unazad. Ali, takođe smo načinili i greške, tako da je potrebno još posla i moramo da zasučemo rukave kako bismo ga obavili. Ovo predstavlja narušavanje poverenja između Kogana, Cambridge Analytica-a i Facebook-a. Ali je ovo istovremeno i narušavanje poverenja između Facebook-a i ljudi koji dele svoje podatke sa nama, koji očekuju da ćemo mi te podatke štititi”, naveo je CEO Facebook-a, Mark Zuckerberg.

Facebook je sada pod istragom FTC-a, zbog mogućeg kršenja Odluke o saglasnosti iz 2011. godine, koju je potpisala društvena mreža. Uredbom je navedeno da korisnici Facebook-a moraju dati dozvolu pre nego što se njihovi lični podaci koriste na bilo koji način. Facebook je, navodno, otkrio da su podaci korišćeni od strane Cambridge Analytica-a još u 2015. godini, ali korisnici o ovome nisu obavešteni.

Pročitajte i:  Facebook phishing prevara želi vaše informacije za prijavljivanje 

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,