ERP 2024

Online “superheroj” besplatno uklanja Phorpiex malver sa pogođenih računara

Bezbednosni eksperti su primetili da se nešto čudno dešava sa Phorpiex botnet-om, budući da neko uklanja malver sa pogođenih računara, te korisnicima ostavlja poruke u kojima im preporučuje da preuzmu antivirus programe, te ažuriraju svoje računare.

PCPress.rs Image

Poruke se pojavljuju u pop-up formatu, a eksperti su u početku mislili da se radi o prevari, i da su upozorenja zapravo deo malvera. Ubrzo je postalo jasno da su poruke potpuno nezavisne, i da ih neko šalje u realnom vremenu, pa se zbog toga pretpostavilo da je neko najverovatnije preoteo kontrolu nad mrežom malvera.

Phorpiex developeri imaju ozbiljnu konkurenciju, pa se spekuliše o tome da je napad možda deo profesionalne ljubomore. Radi se o malveru koji je aktivan više od jedne decenije, a već se dešavalo da bude ugrožen, najviše zbog nebrige samih developera. Tako se čini da je jedna od danas najaktivnijih spam botnet mreža neozbiljna, a onaj koji je uspeo da preuzme kontrolu, i da malver ukloni sa pogođenih računara, naneo je ozbiljan udarac spam mreži.

Pročitajte i:  Kad se malver maskira u antivirus aplikaciju

PCPress.rs Image

Sa ugrožavanjem botnet mreže dolaze i finansijski gubici, čija ozbiljnost može da se razume ako se zna da je Phorpiex zarađivao i do 150 hiljada dolara u periodu od pet meseci, i to samo od slanja spam mejlova.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari: