BIZIT plus

Ono što ne valja rudarima, valja gejmerima

Prema poslednjim izveštajima tržište kriptovaluta sve više posustaje, pa je mnogo onih koji polako odustaju od rudarenja. Usput odbacuju kompjutersku opremu koja im više nije potrebna, a hardver završava na e-commerce sajtovima.

PCPress.rs Image

Dugo su gejmeri patili zbog nestašice opreme, ali se stvari polako menjaju – GPU-ovi koji inače koštaju 500 ili više dolara se sada prodaju upola cene. PC Gamer piše da su GPU-ovi iznenada preplavili tržište, a velika ponuda znači povoljnije cene. Na to je uticalo nekoliko faktora, a najviše to što vrednost kriptovaluta opada još od početka godine. Zahvaljujući tome gejmeri mogu da se dočepaju grafičkih karti poput GeForce RTX 3060, koje su jeftine jer su pretrpele neke promene usled intenzivnog korišćenja.

Budući da se radi o polovnim karticama, logično je da gejmeri ne bi trebalo da žure s kupovinom, ali PC World piše da je kupovina polovne grafičke karte od iskusnog rudara bolja od kupovine iste robe od nekog gejmera. Razlog je jednostavan – ljubitelji video igara često overklokuju svoje grafičke karte.

Pročitajte i:  Ako vam se beži iz sveta spremite se za igru Outbound

Evo šta neki misle o kupovini polovne opreme:

Eksperti tvrde da polovne grafičke karte koje su se koristile za rudarenje i dalje mogu dobro da rade – naravno ako je prethodni vlasnik o njima vodio računa. Rudari žure da se oslobode viška opreme, pa se čini da se završava period izobilja za kompaniju Nvidia, čiji su prihodi tokom kripto-groznice beležili vrtoglave skokove.

Izvor: Kotaku

Facebook komentari: