Top50 Glas publike

GitHub AI Copilot dostupan svim programerima

GitHub je zvanično lansirao svoj AI alat, Copilot, koji pomaže programerima tako što im predlaže naredne linije koda u njihovim editorima.

copilot

Cena ovog alata je 10 dolara mesečno (ili 100 dolara mesečno), dok je za studente, kao i za programere koji rade na bitnim open-source projektima, besplatan. Copilot radi sa IDE okruženjima kao što su Visual Studio Code, Neovim i JetBrains, a sposoban je da generiše kompletne metode i kompleksne algoritme, kao i da samostalno ispisuje šablonski kod.

Preview verziju ovog alata isprobalo je više od 1.2 miliona developera i statistike su pokazale da je Copilot generisao skoro 40 procenata ukupnog koda. U GitHub-u smatraju da će AI asistirano kodiranje fundamentalno promeniti način razvoja softvera, kao i da će znatno ubrzati pisanje koda.

Projekat je razvijen u saradnji sa OpenAI, istraživačkom kompanijom u koju je Microsoft (vlasnik GitHub-a) investirao milijardu dolara. Copilot je razvijen na OpenAI Codex-u, nasledniku poznatog OpenAI GPT-3 algoritma za generisanje jezika.

Iako ovo zvuči kao odlična vest za programere, stručnjaci smatraju da je potrebno biti oprezan sa upotrebom Copilot-a. Naime, postavlja se pitanje legalnosti Copilot-a, jer je on treniran na javno dostupnom kodu sa GitHub-a, čiji vlasnici možda nisu želeli da se on upotrebljava za tu svrhu. Takođe, jedna studija je pokazala da oko 40 procenata koda koji je generisao Copilot, sadrži bezbednosne propuste.

Pročitajte i:  Kako uočiti AI generisan tekst?

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,