BIZIT plus

Opcije za brzo formatiranje

Tradicionalni Excel nije preterano „pametan“ kada je reč o formatima podataka- svi oni svode se na tekst ili broj. Datumi, vreme, procenti, valute… sve su to samo posebno formatirani brojevi! U okviru Home ribona postoji odeljak Number gde se nalazi padajuća lista i ikonice koje vode ka brzom izboru nekog od načina formatiranja brojeva. Dok unosite podatke pomoću tastature pokretanje ovih opcija nije previše praktično…

Prečice za brzo formatiranje su jedna od onih stvari koje će drastično povećati vašu produktivnost rada u Excel-u, ali pre nego što dođemo do toga hajde da kažemo nešto o tome kako se unosi tekst, a kako brojevi. Započnite unos u ćeliju i unesite željeni sadržaj. Kada unesete tekst, on će biti poravnat uz levu ivicu ćelije dok se brojevi podrazumevano poravnavaju uz desnu ivicu. Ukoliko želite da unesete broj koji Excel tretira kao tekst ispred njega unestite znak apostrofa. Na slici, u ćeliji A1, unet je broj. Ispod nje, u ćeliji A2, unet je broj koji Excel tretira kao tekst. U ćeliji A3 možete da vidite jedan praktičan primer kada je potrebno broj formatirati kao tekst. Ovde se nalazi broj telefona redakcije časopisa „PC Press“.

Pročitajte i:  Napredno filtriranje uz pomoć funkcije FILTER
PCPress.rs Image

Hajde da vidimo kako se koriste prečice za brzo formatiranje! Kada u ćeliju unesete broj 1, podrazumevani format prikaza je General. Prečica za njegovu primenu je kombinacija tastera CTRL+SHIFT+~. Poslednji navedeni znak zovemo tilda, on se obično nalazi ispod tastera Esc, u gornjem levom uglu tastature.

U praksi, često želimo da prikažemo brojeve kao decimalne, sa dva decimalna mesta. Prečica za ovaj vid formatiranja je kombinacija tastera CTRL+SHIFT+1. Za prikaz vremena koristi se prečica CTRL+SHIFT+2, a ako broj želite da formatirate kao datum iskoristite CTRL+SHIFT+3. Za prikaz broja sa oznakom valute iskoristite CTRL+SHIFT+4, a za prikaz procenata CTRL+SHIFT+5.

PCPress.rs Image

Ove prečice vam možda neće baš sve i baš uvek raditi. Razlozi za to mogu da budu specifičnost vaše tastature, posebno ako koristite laptop računar, kao i regionalna podešavanja operativnog sistema. Ipak, najčešće korišćenje prečice za brzo formatiranje rade na svakom računaru! Ura!

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *