ERP 2024

Sam Altman se vratio u upravni odbor OpenAI-a

Četiri meseca nakon što je izbačen iz kompanije koju je osnovao, Sam Altman se vratio u upravni odbor OpenAI-a. Iako je još u novembru vraćen na mesto izvršnog direktora, privremeni upravni odbor sačekao sa ovom odlukom, nadgledajući njegov povratak i istragu povodom celog tog slučaja.

PCPress.rs Image

Istraga je sada završena, a u odbor su dodata i tri nova člana – Instacart CEO i bivši direktor u kompaniji Meta, Fidji Simo, bivša Sony direktrorka, Nicole Seligman i Dr. Sue Desmond-Hellman, bivša CEO Bill and Mellinda Gates fondacije. Salesforce co-CEO, Bret Taylor, ekonomista Lyrry Summers i OpenAI susnivač, Greg Brockman, dosadašnji članovi privremenog odbora ostaju na svojim pozicijama.

Ovim saopštenjem završava se period od nekoliko burnih meseci za OpenAI, koji započet Altmanovim iznenadnim smenjivanjem prošle jeseni. OpenAI je u petak objavio i rezime nalaza advokatske kancelarije WilmerHale, koju je odbor kompanije zadužio u decembru prošle godine da sprovede nezavisnu istragu o događajima koji su doveli do Altmanovog otupštanja. Uprkos tome, nismo ništa bliže konkretnom saznanju zašto je Altman, koji se posle ped dana ponovo vratio u kompaniju, uopšte otpušten.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

WilmerHalle je otkrio da odluka o otpuštanju nije nastala zbog zabrinutosti u vezi sa bezbednošću proizvoda, tempom njegovog razvoja, finansijama kompanije ili zbog eventualnih njegovih izjava ili obećanja investitorima i poslovnim partnerima. Oni smatraju da je ona nastala kao posledica raspada odnosa i gubitka poverenja između prethodnog odbora i Altmana. WilmerHale je takođe zaključio da je prethodni odbor OpenAI-a iznenadno otpustio Altmana, a da nije obavestio „ključne zainteresovane strane“, i ne dajući Altmanu priliku da odgovori na njihove zabrinutosti.

Do ovog zaključka WilmerHale je došao pregledom više od 30.000 dokumenata i nakon više desetina intervjua koje su sproveli sa zaposlenima i menadžerima, uključujući i članove tadašnjeg upravnog odbora kompanije OpenAi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,