OpenAI je najavio GPT-4 Turbo – najmoćniji veliki jezički model do sada

OpenAI je objavio svoj najnoviji model, koji može da obradi znatno duže upite. Takođe, novi model će biti jeftiniji za razvojne timove koji žele da ga koriste u svojim projektima.

PCPress.rs Image

Unapređena i poboljšana verzija

Tokom svoje konferencije, OpenAI je prikazao GPT-4 Turbo, potpuno novu verziju velikog jezičkog modela. Ova nova verzija jezičkog modela je unapređena i poboljšana verzija koja u osnovi koristi osnovnu verziju ChatGPT-a. Najnoviji model je sposoban da prihvati znatno duže unose od prethodnih verzija, odnosno do 300 stranica teksta, u poređenju sa trenutnim ograničenjem od 50. To znači da teoretski upiti mogu biti mnogo duži i složeniji, a odgovori informativniji i značajniji.

OpenAI je takođe ažurirao podatke na kojima je treniran GPT-4 Turbo. Kompanija tvrdi da najnoviji model sada ima podatke za sve do aprila 2023. godine. Prethodna verzija je pratila događaje samo do septembra 2021. godine, iako su nedavna ažuriranja uključivala mogućnost pretraživanja interneta kako bi korisnici dobili najnovije informacije.

GPT-4 Turbo će takođe prihvatiti slike kao upite direktno u okviru za razgovor. Zatim, novi model može generisati opise ili pružiti opis onoga što slika prikazuje. Takođe, će obraditi zahteve za pretvaranje teksta u govor. Korisnici će sada moći direktno da učitavaju dokumente i da zatraže od ChatGPT-a da ih analizira. Tu mogućost drugi AI botovi poput Anthropic-ovog Claude-a imaju već mesecima.

Pročitajte i:  OpenAI je lansirao novu verziju ChatGPT-a samo za univerzitete

Za razvojne timove, korišćenje najnovijeg modela će biti efikasnije i jeftinije. OpenAI je saopštio da smanjuje troškove za ulazne i izlazne tokene – jedinice koje veliki jezički modeli koriste za prenos informacija.

ChatGPT ima više od 100 miliona nedeljnih aktivnih korisnika

Osim što je najavio svoj najnoviji veliki jezički model, OpenAI je otkrio da ChatGPT sada ima više od 100 miliona nedeljnih aktivnih korisnika širom sveta i da ga koristi više od 92 odsto kompanija sa liste koju objavljuje Fortune-a 500. Kompanija je takođe navela da će štititi svoje korisnike, uključujući preduzeća, ne samo od pravnih zahteva koji mogu proizaći iz povrede autorskih prava prilikom korišćenja njihovih proizvoda, već će snositi i troškove nastale kao posledica toga.

Tokom svoje konferencije, kompanija je predstavila “mini-ChatGPT” alate koje su usmereni na obavljanje jednog specifičnog zadatka i koji mogu biti kreirani čak i od strane osoba koje nemaju znanje programiranja. Ovi alati su jednostavni jezički modeli koji su specijalizovani za rešavanje određenih zadataka ili funkcija.

Pročitajte i:  Windows kopiranje pomoću AI 

Takođe, GPT modeli koji su kreirani od strane zajednice mogu biti deljeni sa drugim korisnicima. OpenAI će otvoriti “prodavnicu” gde će verifikovani kreatori moći da ponude svoje kreacije svima.

Kompanija nije objavila kada će GPT-4 Turbo izaći iz faze testiranja i kada će biti dostupan većem broju korisnika. Trenutno, pristup za GPT-4 košta 20 dolara mesečno.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,