OpenAI objavio da neće odlaziti iz Evrope

Šef kompanije koja stoji iza ChatGPT-a rekao je da ne planira da napusti Evropu. Izvršni direktor OpenAI-ja, Sem Altman, se okrenuo pretnji koju je izrekao ranije ove nedelje da će napustiti blok ako postane previše teško poštovati predstojeće zakone o veštačkoj inteligenciji .

PCPress.rs Image

Pouzdana AI mreža međunarodni poduhvat

Planirano zakonodavstvo EU moglo bi da bude prvo koje će doneti zakone o veštačkoj inteligenciji za koju je šef tehnologije rekao da je „preterano regulisan“. Predloženi zakon bi mogao da zahteva od generativnih AI kompanija da otkriju koji materijal zaštićen autorskim pravima je korišćen za obuku njihovih sistema za kreiranje teksta i slika.

Mnogi u kreativnim industrijama optužuju kompanije sa veštačkom inteligencijom da koriste rad umetnika, muzičara i glumaca za obuku sistema da imitiraju njihov rad. Ali, Altman je zabrinut da bi bilo tehnički nemoguće da OpenAI ispuni neke od zahteva za bezbednost i transparentnost Zakona o veštačkoj inteligenciji.

Na samitu G7 u Hirošimi, lideri SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i Kanade složili su se da stvaranje „pouzdane“ veštačke inteligencije mora biti „međunarodni poduhvat“. I pre nego što bilo koji zakon EU stupi na snagu, Evropska komisija ima za cilj da razvije pakt o veštačkoj inteligenciji sa Google-vom matičnom kompanijom, Alphabet.

Pročitajte i:  Windows kopiranje pomoću AI 

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: