ERP 2024

OpenAI razmatra razvoj sopstvenih čipova

ChatGPT će možda biti pokretan čipovima napravljenim unutar kompanije. Prema nekim izveštajima, OpenAI razmišlja u tom pravcu – da razvija sopstvene čipove. Trenutno su u procesu razmatranja ove mogućnosti i traženja potencijalne kompanije koju bi kupili za tu namenu.

PCPress.rs Image

OpenAI CEO, Sam Altman, ranije je optužio nestašicu GPU-ova zbog zabrinutosti korisnika u vezi brzine i pouzdanosti kompanijskog API-ja, pa je naveo da je pribavljanje veće količine AI čipova, prioritet za kompaniju. Upotreba sopstvenih čipova omogućila bi kompaniji i da smanji troškove rada svojih proizvoda. Prema analizama koje obavio Bernstein Research, svaki ChatGPT upit košta kompaniju oko četiri centa. Servis je u prva dva meseca dostigao 100 miliona mesečnih korisnika, što znači nekoliko miliona upita dnevno, odnosno trošak od oko 150.000 dolara. Ako bi ChatGPT upiti dostigli deseti deo Google upita, biće mu potrebni GPU-ovi vredni više od 48 milijardi dolara da ih podrže, kao i da će na godišnjem nivou trošiti 16 milijardi dolara na nove čipove.

U ovom trenutku, Nvidia kontroliše tržište čipova namenjenih za AI aplikacije. Microsoft-ov superkompjuter koji je OpenAI koristio za razvoj svoje tehnologije, na primer, koristi 10.000 Nvidia GPU-ova. Zato su druge kompanije, veći igrači u tehnološkoj industriji, odlučile da počnu da razvijaju sopstvene čipove. Microsoft, kao najveći partner OpenAI-a, radi na sopstvenom AI čipu još od 2019. godine. Proizvod nosi kodno ime Athena, a OpenAI je navodno već testirao tu tehnologiju.

Pročitajte i:  ChatGPT dobija internet pretraživač

Zato nije čudna odluka OpenAI-a, da razmatra razvoj sopstvenih čipova. Ali, čak i ako se odluči na taj potez, verovatno će proći godine pre nego što počne da ih koristi za pokretanje svojih proizvoda.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,