Hyundai će koristiti Teslin standard za punjenje u Severnoj Americi

Hyundai-eva serija Ioniq spada među najpopularnije električne automobile.

PCPress.rs Image

Kompanija će na taj način udvostručiti broj brzih punjača

Sa svojom popularnom i cenjenom serijom Ioniq, Hyundai je bio upadljivo odsutan sa liste vodećih proizvođača automobila koji su se pridružili upotrebi Teslinog standarda za punjenje (NACS). Međutim, sada je južnokorejski proizvođač automobila objavio da je postigao dogovor sa Teslom. Kompanija usvaja NACS standard u Severnoj Americi od četvrtog kvartala 2024. godine. U Kanadi kompanija će koristiti NACS standard u prvom delu 2025. godine.

Hyundai-evi električni automobili sa NACS priključkom dobiće pristup više od 12.000 Superpunjača širom Severne Amerike. Kompanija će tako udvostručiti broj brzih punjača dostupnih korisnicima. “Ova nova alijansa će pružiti vlasnicima Hyundai električnih vozila sigurnost i veću mogućnost. Vozači Hyundai vozila moći će praktično da pune svoja vozila na najmanje 30.000 stanica širom Severne Amerike,” izjavio je izvršni direktor Hyundai-a u Severnoj Americi, José Muñoz.

Nadolazeći Hyundai električni automobili opremljeni NACS-om, uključujući Ioniq 5, Ioniq 6 i nadolazeći Ioniq 7, dobiće pristup punjačima krajem 2024. godine. Nova i starija vozili sa CCS punjačima moći će da ih koriste u prvom kvartalu 2025. godine, saopštila je kompanija.

Pročitajte i:  Standardizacija EV punjenja: Svi proizvođači automobila prelaze na Teslin standard

Nedostatak brzih EV punjača

Pored pristupa Teslinoj mreži, Hyundai sarađuje sa BMW-om, GM-om, Honda-om, i Mercedes-om kako bi razvio Severnoameričku mrežu sa najmanje 30.000 punjača. Prve stanice u SAD-u trebalo bi da budu otvorene tokom leta 2024. godine. Punjači u Kanadi će biti dostupni tokom 2025. godine.

Nedostatak brzih punjača bio je visoka prepreka za usvajanje električnih vozila. Shodno tome, većina proizvođača automobila sada prelazi na Teslino rešenje barem privremeno. Hyundai Motors (uključujući Kiu) nedavno je premašio GM i zauzeo drugo mesto u prodaji električnih vozila u SAD-u. Međutim, kompanija je i dalje daleko iza Tesle, koja je prošle godine prodala 300.000 električnih vozila više.

Do sada, veći proizvođači automobila koji su se prijavili za korišćenje Teslinog Superpunjača uključuju Hyundai, Fisker, Ford, GM, Honda-u, Jaguar, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Rivian i Volvo. Navodno u toku su I pregovori sa Stellantis-om i Volkswagen-om.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,