Data centri 2024

OpenAI ugasio sistem za prepoznavanje AI tekstova

Najnovija istraživanja pokazuju da svaki detektor AI tekstova greši, što znači da vrlo lako može da bude poražen. Kompanija OpenAI je zbog toga ugasila svoj, a nakon samo nekoliko meseci od lansiranja.

PCPress.rs Image

Kompanija je 20. jula ukinula AI Classifier, pa je detektor nestao bez mnogo pompe. Nastao je s ciljem da prepoznaje tekstove koje su pisali AI sistemi, a u obrazloženju stoji da je odluka za gašenje doneta nakon što je utvrđeno da pravi mnogo grešaka. Tu je i obećanje da će se uskoro pojaviti bolji sistem, a kako bi korisnici mogli da utvrde šta je napravila ili napisala veštačka inteligencija, a šta čovek.

AI Classifier se pojavio 31. januara 2023. godine, nakon što je veliki broj profesora izrazio zabrinutost da će učenici koristiti sisteme kao što je ChatGPT za pisanje domaćih zadataka. Od početka se isticalo da detektor nije pouzdan, budući da je otkrivao tek oko 26% tekstova koje su pisali AI botovi. Tako su detektori često dovodili do lažnih optužbi za plagiranje.

Pročitajte i:  ChatGPT dobija internet pretraživač

Zabuna nas tek čeka, budući da AI sistemi uče na delima ljudskih autora. Eksperti ističu da ako OpenAI ne može da napravi detektor AI tekstova koji je pouzdan, vrlo je verovatno da to neće moći ni ostale kompanije.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,