Opera će blokirati prikaz dijalog bokseva sa „kolačićima“

Nakon beta testiranja, Opera za Android će u budućnosti automatski blokirati dijalog bokseve koji se tiču prihvatanja„kolačića“ na sajtovima, koji „iskaču“ po ekranu. Ovaj tip pop-up prozora postao je sve „popularniji“ nakon što je GDPR stupio na snagu u maju ove godine. Vlasnici sajtova su od tada masovno aktivirali ove dijalog bokseve, želeći da se na taj način osiguraju i zaštite od eventualne tužbe.

PCPress.rs Image

S obzirom da je to danas toliko rašireno da je postalo iritirajuće, Opera je rešila da pomogne posetiocima sajtova. Njihov bloker, koji se zasniva na kombinaciji CSS i JavaScript heuristike testiran je na više od 15.000 sajtova, gde je pokazao odlične rezultate. Naravno, stopostotna garancija ne postoji, pa je moguće da će se neki sajt „provući“ kroz heuristiku. Potrebno je naglasiti da automatsko uklanjanje dijalog boksa neće isključiti učitavanje „kolačića“. U toj varijanti oni će biti automatski prihvaćeni, sem ako korisnik u podešavanjima ne definiše drugačije.

Zajedno sa ovom glavnom izmenom, Opera je predstavila i neke druge korisne funkcionalnosti kao što su postavljanje različitih prečica na glavnom ekranu (za Android 7.1 i novije OS-ove), ili mogućnost podešavanje veličine fonta na web stranicama.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,