ERP 2024

Opera i predatorske aplikacije za davanje novčanih zajmova

Nije tajna da se Opera suočava sa određenim problemima, a najviše zbog Chrome dominacije, pa je gubitak „pretraživačkog kolača“ doveo do toga da se potraže druga rešenja, koja su stigla u obliku više aplikacija za davanje zajmova, koje nude kratak rok za vraćanje duga i visoke kamatne stope. Ovakve aplikacije su u direktnom sukobu sa Google Play Store pravilima, pa se očekuje da se novim Opera aktivnostima uskoro stane na put.

PCPress.rs Image

Akcijama kompanije Opera je počelo otvoreno da se trguje još sredinom 2017, pa je vrednost deonica od tada počela da opada. Problematične aplikacije nastale su kao posledica ovih poteškoća, te su usluge ponuđene korisnicima u Africi i Aziji, i to kroz četiri aplikacije: OKash i OPesa koje su dostupne u Keniji, CashBean u Indiji i OPay u Nigeriji. Aplikacije su i dalje dostupne u Google-ovoj prodavnici, a uprkos tome što u opisu stoje drugačije kamatne stope od onih koje korisnici dobijaju u realnosti.

PCPress.rs Image

Problem ide još dublje, budući da su OKash i OPesa aplikacije slale tekstualne poruke svim kontaktima iz imenika korisnika koji su kasnili sa isplatama, i na taj način otkrivale poverljive informacije, ali i pretile tužbama. Sa ovom praksom se prestalo sredinom 2019, budući da je označena kao protivzakonita, ali aplikacije i dalje postoje i daju zajmove onima koji se verovatno već nalaze u nezavidnom položaju.

Pročitajte i:  Zaštita pregledanja u Chrome browseru je značajno pojačana 

Izvor: Android Police

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,