Opportunity Rover dočekao kraj na Marsu

NASA-ini roveri predstavljaju najekstremnija vozila koja je ljudska ruka ikada konstruisala, pa ne samo da funkcionišu u ekstremnim uslovima, već obično nadžive rok za završetak misije na koju su poslati. Tako se očekivalo da Opportunity rover potraje 90 dana, da bi umesto toga funkcionisao čitavih 15 godina.

PCPress.rs Image

Opportunity (Mars Exploration Rover – B, MER-B) je lansiran 2003. godine, a na ravnicu Meridiani Planum sleteo je 25. januara 2004. Detalji misije uključuju kompletiranje primarne misije od 90 sola (marsovskih dana), otkriće vanmarsovskog meteorita (u Meridiani Planumu) i izučavanje Victoria kratera (duže od dve godine). Rover je preživeo peščanu oluju 2007. godine, te je dostigao krater Endeavour još 2011. godine.

Tako je Opportunity 17. februara 2018. godine na Crvenoj planeti proslavio još jednu važnu godišnjicu – 5.000 sola na Marsu, što je ogroman korak, budući da se na početku misije očekivalo da potraje daleko kraće. Opportunity nije potpuno sam, te je jedan od dva rovera koji operišu na ovoj planeti, budući da je pored njega tu i NASA-in Curiosity. Dan kada je Opportunity sleteo – 25. januar 2003. godine, računa se kao sol 1 – prvi dan na Marsu.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Termin „sol“ se koristi kako bi se opisao jedan solarni dan na ovoj planeti, što je vreme koje joj je potrebno da se jednom okrene oko svoje ose. Sol traje 40 minuta više nego dan na Zemlji, a NASA je planirala da ovaj mali rover na Crvenoj planeti provede tek 90 sola, budući da su zime jake, pa stručnjaci nisu očekivali da točkovi na roveru prežive niske temperature, te sve prepreke na koje naiđu.

PCPress.rs Image

Opportunity je nakon velike peščane oluje sa Zemljom poslednji put komunicirao 10. juna 2018. godine, a NASA je veći deo leta provela u iščekivanju da se oluja na Marsu smiri, budući da se prenos signala kroz prašinu pokazao kao nemoguć. Rover je još uvek uspavan, te se naučnici boje da je ovo njegov konačan kraj, a u poslednjih sedam meseci pokušali su da ga kontaktiraju preko 600 puta. Ako je ovo zaista kraj, kažu naučnici, onda je to časna smrt za mašinu koja je ispunila svoju misiju.

Pročitajte i:  NASA: 2023. godina je bila najtoplija godina ikad zabeležena

Izvor: NDTV

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,