BIZIT plus

Organski otpad, plodna zemlja i čista planeta

Kompost se pravi od organskog otpada, na primer onog iz kuhinje, a koristan je kako za sobno bilje, tako i u bašti. Ostaci hrane, te drugi otpaci, su se nekad ostavljali po strani, da se raspadnu i pomešaju sa zemljom, a danas se za to koriste mašine.

PCPress.rs Image

Neke moderne sprave za pravljenje komposta su tako dobro dizajnirane, da lako staju u kuhinju. Đubrivo koje proizvedu pospešuje rast biljaka, ali i čuva planetu, budući da smanjuje karbonski otisak vlasnika. Jedna od njih je Lomi (košta 449 dolara, a mnogi tvrde da se investicija isplati), mašina koja ostatke pretvara u plodnu zemlju. Za razliku od staromodnih načina, kad se na kompost čekalo i po više meseci, ova mašina otpad pretvara u kompost za svega par sati. Tu su i filteri koji sprečavaju širenje neprijatnih mirisa.

Tako se količina smeća smanjuje u rekordnom roku, a beskorisne stvari se pretvaraju u korisne. Nije teško zamisliti kako ova praksa utiče na životnu sredinu, pa nam ostaje da se nadamo da će mašine za pravljenje komposta uskoro postati deo domaćinstva, baš kao i bilo koji drugi kuhinjski uređaj.

Pročitajte i:  Čistija budućnost uz drvene vetrenjače

Izvor: Mashable

Facebook komentari: