ERP 2024

Plazma prerada vode i nejestive biomase

Istraživači iz svemirskog centra Kenedi razvili su tehnologiju koja generiše vodu aktiviranu plazmom u pH rasponima koji omogućavaju dodavanje nitrata i drugih hranljivih materija u vodu uz održavanje zdravog pH za biljke. Plazma baklja se koristi za tretiranje nejestive biomase, stvarajući pepeo koji sadrži hranljive materije korisne za rast biljaka. Ista plazma baklja se takođe koristi za tretman vode, što rezultira stvaranjem azotne kiseline koja snižava pH vode. 

Dodavanje pepela generisanog plazmom u vodu tretiranu plazmom može uravnotežiti pH vode kako bi bila pogodna za rast biljaka uz istovremeno dodavanje hranljivih materija recikliranih iz nejestive biomase kako bi se dodatno poboljšao razvoj biljaka. Plazma tretman vode do ekstremnih vrednosti visokog i niskog pH se takođe može koristiti u sanitarne svrhe, uzrokujući pH šok za neželjene organizme. 

 Jedinstvenost ovog procesa je mogućnost podešavanja pH vrednosti jednim sistemom. Isti sistem plazme se može koristiti za tretman i vode i biomase. Pored toga, tehnologija se može koristiti kao metoda na zahtev za proizvodnju azotne kiseline

Pročitajte i:  Uređaj koji biljkama pomaže da kažu kad su žedne

 Ova metoda eliminiše potrebu za kiselim tretmanom biomase tretirane plazmom. Za aplikacije za čišćenje, voda se može tretirati plazmom do visokih ili niskih pH ekstrema za tretman sanitacije šokom. 

 Sistem zahteva visokonaponsko napajanje i plazma lampu. Za baklju je potrebna cev za transport gasa, elektroda unutar cevi i elektroda izvan cevi. Vazduh se može koristiti za oba tretmana. Plazma sistem se može optimizovati da kondenzuje sistem u pakovanje veličine kutije za jelo da bi se proizvela tretirana voda i pepeo. 

 Tehnologija ima nekoliko potencijalnih primena, uključujući vertikalnu poljoprivredu, hidroponiku, staklenike, navodnjavanje, proizvodnju sredstava za čišćenje na licu mesta i poljoprivredu u svemiru

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *