BIZIT plus

Originalni asortiman Apple Watch satova zvanično zastareo

Prva generacija Apple Watch-a je sada zvanično zastarela, uključujući Hermes i model Watch Edition od 18-karatnog zlata vredan 17.000 dolara.

PCPress.rs Image

Nema delova za popravku uređaja

Originalni Apple Watch modeli, poznati kao “Serija 0,” prvi put su pušteni u prodaju 2015. godine. Sada, ti uređaji više neće biti podržani od strane Apple-a. Neće biti moguće naručivati delove za održavanje ili popravku.

Pored svoje liste zastarelih proizvoda, Apple ima i “vintage” listu za proizvode koje ne distribuira više od pet godina a manje od sedam godina. Na trenutnoj javnoj listi koja će uskoro biti ažurirana nalazi se Apple Watch Serije 2, tako da će uskoro biti i na listi zastarelih proizvoda.

Ova vest će možda podstaći neke nove diskusije o “planiranoj zastarelosti”. Prema izveštajima, kompanija je obavezna da obezbedi delove pet godina nakon poslednje distribucije proizvoda. Zakoni u Francuskoj produžavaju taj period na sedam godina za iPhone i Mac laptopove.

Takve diskusije su u prošlosti dovele do promena. Kompanija je bila primorana da promeni pristup u pogledu mogućnosti popravke uređaja. Takođe, novi zakon EU je naterala Apple da promeni svoj port za punjenje i prenos podataka sa Lightning-a na USB-C.

Pročitajte i:  Meta, Microsoft, X i Match Group protiv Apple-a 

Watch Edition je bio interesantan slučaj od kako se pojavio. Konvencionalni satovi mogu značajno da se valorizuju tokom vremena, pre svega zato što i nakon mnogo godina i dalje obavljaju svoju osnovnu funkciju odnosno mere vreme. Apple Watch Edition bio veoma skup sat. Cena je prelazila 10.000 dolara. Ipak, iako je imao visoku cenu, ovaj sat je oduvek bio predodređen za zastarevanje odnosno za prestanak podrške od strane Apple-a.

Sat je koštao mnogo novca. Njegova vrednost kao proizvoda opadala je tokom vremena. Vlasnici su morali da budu svesni da će se tehnološki razvoj i napredak na polju pametnih satova s vremenom negativno odraziti na njegovu funkcionalnost i vrednost.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,