BIZIT plus

Vaš sledeći pregled dojki mogao bi obaviti robot

Istraživači su razvili prototip robota koji može obaviti pregled dojki i detektovati kvržice koje mogu ukazivati na rak. 

PCPress.rs Image

Trenutno je uređaj samo prototip

Iako se još uvek nalazi u ranoj fazi razvoja, tvrde da bi njihov robot mogao povećati šanse za rano otkrivanje raka dojke.

Pregledi dojki koji se obavljaju od strane medicinskih stručnjaka – klinički pregledi dojki ili KPD – ključni su za rano otkrivanje raka dojke, čime se poboljšavaju šanse za potpuni oporavak. Iako se većina kvržica otkriva samopregledom, KPD koji obavlja stručnjak može pronaći sumnjivo područje koje zahteva dalja ispitivanja. Sada su istraživači sa Univerziteta u Bristolu u Velikoj Britaniji ovu važnu dijagnostičku tehniku stavili u ruke, ili preciznije, u 3D-štampane prste robota koji je osmišljen za izvođenje KPD.

“Postoje različite ideje o tome koliko su korisni klinički pregledi dojki (KPD) za zdravlje populacije”, rekao je Džordž Dženkinson, glavni autor studije koja je predstavljena kao deo RO-MAN 2023 konferencije, foruma za istraživanje inovacija u vezi sa ljudima i robotima. “Opšte je saglasno da, ako se dobro izvede, može biti veoma korisna i niskorizična dijagnostička tehnika.” Istraživači su 3D-štampali svoj uređaj, “manipulator” nazvan IRIS, za koji tvrde da je akronim za robotski radijalni mehanizam za pregled dojki. Koristili su IRIS da izvede simulirane eksperimente na digitalnoj i laboratorijskoj simulaciji na silikonskoj dojci. “Prvo pitanje koje želimo da razjasnimo kao deo ovoga jeste da li se može pokazati da specijalizovani manipulator poseduje spretnost potrebnu za palpaciju stvarne veličine i oblika dojke”, rekao je Dženkinson. U simulacijama su izveli hiljade palpacija i testirali mnoge hipotetičke scenarije kako bi izračunali razlike između korišćenja dva, tri ili četiri taktilna senzora. U laboratoriji su koristili silikonsku dojku da bi utvrdili da li su simulacije bile tačne i testirali sile koje je IRIS koristio tokom palpacije.

Pročitajte i:  Robot čita brajevu azbuku dvostruko brže

Istraživači tvrde da IRIS može primenjivati veoma specifične sile slične onima koje koriste medicinski profesionalci i detektovati kvržice pomoću senzorske tehnologije, uključujući i one duboko u tkivu dojke.

Trenutno je uređaj samo prototip. Krajnji cilj istraživača je da manipulator detektuje kvržice tačnije i dublje nego što je to moguće samo dodirivanjem ljudskih ruku. Planiraju da to postignu primenom KPD tehnika koje koriste medicinski stručnjaci kako bi obučili veštačku inteligenciju.

“Nadamo se da će istraživanje moći da doprinese i da će biti dopuna arsenalu tehnika koje se koriste za dijagnozu raka dojke i da će generisati veliku količinu podataka vezanih za to, koji mogu biti korisni pri pokušaju identifikacije trendova velikih razmera koji bi mogli da pomognu u ranoj dijagnozi raka dojke”, rekao je Dženkinson.

Kada se uređaj usavrši, istraživači zamisljaju da će IRIS biti postavljen na lako dostupnim mestima poput apoteka i zdravstvenih centara, pružajući ženama pristup sigurnim i tačnim KPD-ima. Kažu da bi se takođe mogao kombinovati sa postojećim dijagnostičkim tehnikama, poput ultrazvuka. “Do sada smo postavili sve osnove”, rekao je Dženkinson. “Pokazali smo da naš robotski sistem poseduje spretnost potrebnu za izvođenje kliničkog pregleda dojki – nadamo se da će u budućnosti to moći da pomogne u dijagnozi raka.”

Izvor: Newatlas

Facebook komentari: