Predstavljen novi iPhone 15 sa USB-C priključkom

Kamera od 48 megapiksela je slična kameri prošlogodišnjeg iPhone-a 14 Pro.

PCPress.rs Image

Apple je konačno prihvatio USB-C priključak

Apple je predstavio iPhone 15 i iPhone 15 Plus kao što se i očekivalo. Ipak nema puno velikih promena ali postoji nekoliko novih i zanimljivih funkcija. Najveća promena će svakako uticati na mnoge potencijalne kupce. Apple se oprašta od Lightning priključka koji je uveo 2012. godine kada se pojavio iPhone 5. Umesto njega, kao što je ranije bilo poznato, stiže USB-C priključak.

USB-C priključak će služiti za napajanje, reprodukciju zvuka i prenos video sadržaja. USB-C kabl za punjenje Apple Watch-a sada omogućuje i da napajate svoj sat putem baterije iPhone-a.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju ekrane veličine 6,1 i 6,7 inča. Velika promena ove godine je da “notch” više ne postoji, zamenjen je takozvanom Dynamic Island varjantom koju je Apple prvi put uveo u iPhone 14 Pro liniju prošle godine. Korisnici verovatno više cene manji izrez za prednju kameru, iako funkcionalnost Dynamic Island nije baš revolucionarna kao što je to Apple predstavio prošle godine.

Pročitajte i:  Apple je prodao između 160.000 i 180.000 Vision Pro naočara tokom prethodnog vikenda

Još jedna velika promena na ekranu ove godine je osvetljenje. Sada je mnogo bolje nego ranije. Maksimalan osvetljaj na suncu dostiže 2.000 nita, dok reprodukcija HDR video sadržaja ide do 1.600 nita.

PCPress.rs Image

iPhone 15 koristi A16 Bionic čip

Takođe, kamera dobija neke značajne nadogradnje. Iako postoje samo dva različita objektiva kamere, telefon sada koristi isti senzor od 48 megapiksela koji je Apple prvi put uveo prošle godine sa iPhone-om 14 Pro modelom. Senzor grupiše piksele i pravi izlaz od 24 megapiksela. Osim što možete koristiti punih 48 megapiksela za fotografisanje, takođe imate opciju da “približite” sliku i koristite srednjih 12 megapiksela za postizanje 2x optičkog uvećanja (telefoto opcija). Naravno, tu su i širokougaona sočiva. Takođe, postoji i novi portretni režim koji se automatski aktivira kada vidi da se fokusirate na osobu ili kućnog ljubimca.

Naravno, iPhone 15 koristi A16 Bionic čip koji je Apple predstavio prošle godine. To nije veliko iznenađenje obzirom da je A15 čip sada star već dve godine iako je i dalje veoma moćan. Iznenađenje bi bilo videti da Apple pokušava da ga produži za još godinu dana.

Pročitajte i:  Apple negira da je prekršio nalog američkog suda u tužbi Epic Games

Takođe, iPhone 15 sadrži i novi ultra-širokopojasni čip, isti kao onaj koji se nalazi u Apple Watch-u serije 9. To će vam olakšati pronalaženje prijatelja ili uređaja kada ste im blizu. Dobićete indikator koji vam pokazuje u kojem pravcu treba da krenete i koliko ste daleko. Apple-ova postojeća SOS usluga dobila je proširenje i radiće sa uslugom pomoć na putu AAA.

Nove futrole za iPhone biće izrađene od Apple-ove sopstvene FineWoven tkanine, umesto tradicionalne kože. Kao i obično, iPhone 15 dolazi u pet boja: crnoj, svetlo plavoj, mint zelenoj, svetlo žutoj i roze boji. Cena ostaje nepromenjena u odnosu na prošlu godinu: iPhone 15 će koštati 799 dolara, a iPhone 15 Plus će koštati 899 dolara. Oba modela stižu sa prostorom od 128GB za skladištenje. Pretprodaja počinje, 15. septembra a novi modeli naćiće se u prodavnicama od 22. septembra.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,