Orwell – novi sistem prepoznavanja lica za decu u Rusiji

Džordž Orvell možda je napisao 1984 kao upozorenje, ali čini se da knjiga takođe nadahnjuje visokotehnološki nadzor. Ruski list Vedomosti prenosi da novi sistem prepoznavanja lica koji dolazi u sve škole u ​​zemlji zvanično je nazvan „Orwell“.

PCPress.rs Image

Sistem će decu držati na sigurnom prateći njihova kretanja i opažajući lica od spolja koja vrebaju školske prostorije, prenosi list. Platforma identifikuje mete iz video i termalnih strimova koristeći algoritme koje je razvila tehnološka firma Elvees Neotech.

Portparol kompanije je rekao da roditelji i deca neće biti dodati u sistem bez njihovog pristanka. Dodao je da će se baze podataka u školama čuvati lokalno kako bi se izbegla opasnost od curenja podataka.

Orwell već instaliran u 1608 ruskih škola

U budućnosti bi se tehnologija mogla koristiti i za proveru prisustvovanja, pružanje podrške učenju na daljinu i nadgledanje radnog vremena osoblja, prenose Vedomosti. Orwell je navodno već instaliran u 1608 ruskih škola i biće u više od 43.000 do trenutka završetka projekta.

Vest dolazi dok se Vedomosti suočavaju sa vlastitim orvelovskim problemima. Prema pisanju The London Times-a, svih pet zamenika urednika novina podnelo je ostavku u ponedeljak zbog svađe oko cenzure sa svojim novim glavnim urednikom, Andrej Šmarovim.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Optužili su Šmarova da je zabranio kritičke članke o predloženim ustavnim amandmanima predsednika Putina, kao i praćenja ispitivanja javnog mnjenja koji iritiraju Kremlj. Oni takođe tvrde da se Šmarov umešao u njihovo izveštavanje o Rosneftu, naftnom gigantu pod kontrolom države, kojim upravlja Putinov lojalista Igor Sečin.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,