Oštro na pirate

Okružni sud uvažio je žalbu tužioca i preinačio prvostepenu presudu niškom piratu, zamenivši mu uslovnu osudu kaznom zatvora od tri meseca.pravda12

Sredinom marta pravosuđe Niša pokazalo je zube i dosledno okončalo još jedan slučaj velikog piratizovanja muzike i filmova na CD i DVD medijima.

Kao što je i navedeno u presudi, pomenuti gusar oglašen je krivim za “…krivično delo neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela i predmeta srodnih prava iz člana 199…“. Pored mere bezbednosti zaplene svih optičkih medija i diskova, izrečena mu je i uslovna osuda sa kaznom zatvora u trajanju od osam meseci i rokom proveravanja od četiri godine.

Verovali ili ne, pomenuta osoba je povratnik i već je okrivljena za istovrsno krivično delo, urađeno po isteku prethodnog roka proveravanja (!).

Moguće je da je ponovljena uslovna osuda posledica procene suda u pogledu imovinskog stanja okrivljenog (!?), ali je javni tužilac bio drugačijeg mišljenja. U svojoj žalbi on je naveo da se ponavljanjem uslovne presude ne može postići svrha krivične sankcije i predložio pomenutu kaznu zatvora. Okružni sud je uvažio žalbu i preinačio presudu izrekavši kaznu zatvora od tri meseca, smatrajući da je kazna nužna za uticanje na okrivljenog i na druge da ne vrše krivična dela, za izražavanje društvene osude za učinjeno krivično delo i doprinos učvršćivanju obaveze poštovanja zakona“. Jako!

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 

Bilo bi korisno spomenuti i reagovanje filmskog kritičara, scenariste, glumca i producenta Dimitrija Vojnova na blogu http://dobanevinosti.blogspot.com.

<navod>

Počela su hapšenja popularizatora filma u Srbiji. Neki među njima će završiti i u zatvoru. Evo šta nam danas sa radošću javlja Taramountov newsletter.

Poštovane kolege,

Obaveštavamo vas da je 03. aprila donešena presuda suda u Nišu, kojom je usvojena žalba tužilaštva, a kojom je najveći niški pirat, Srđan Nikolić, osuđen na 3 meseca zatvora.Ova informacija je veoma važna jer je ovo jedan od retkih slučajeva da je bavljenje piraterijom dovelo do kazne ove vrste, pa se nadamo da će naterati i ostale da se duboko zamisle i prekinu ovaj lanac koji je, nažalost, već doneo previše štete domaćim distributerima.

Srdačan pozdrav

Marija i Danijela

Srđan Nikolić je niški pirat. Popularizovao je film u sredini u kojoj nema bioskopa, a i to što ima nije na odgovarajućem nivou.

</navod>

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,