BIZIT plus

Otkaz zbog vređanja šefa na Facebook-u

PCPress.rs ImageZaposleni koji vređaju svoje poslodavce na društvenim mrežama mogu biti otpušteni zato što su takve poruke polujavne i lako se mogu kopirati na internetu, presudio je jedan holandski sudija ove nedelje. Naime, jedan tridesetosmogodišnji magacioner holandskog lanca prodavnica Blokker otpušten je zbog uvredljivih komentara o svom šefu na Facebook-u. Slučaj je dospeo na sud i sudija je devetnaestog marta presudio da je otkaz opravdan.

U presudi se ističe da komentari na Facebook-u nisu privatni. Korisnici ove društvene mreže mogu da umnože nečiji post time što će ga lajkovati, a lajkovan post se pojavljuje na njihovoj vremenskoj liniji i postaje vidljiv za njihove prijatelje.

Advokat optuženog čoveka smatra da su zaposleni nesvesni polujavne prirode društvenih mreža. „Oni verovatno veruju da je ono što objavljuju na svom profilu privatno. Ali ovakva presuda je veoma jasna poruka zaposlenima: pazite šta radite onlajn.“ S druge strane, advokat lanca prodavnica ističe: „Zaposleni odlaskom na internet delom zalaze u javni domen i svima je jasno da komentari na društvenim mrežama imaju određene namere. Niko ne bi trebalo da se brani kako su postovi na Facebook-u privatni zato što je logično da se sve na internetu može kopirati.“ Oba advokata veruju da će ovaj sudski slučaj uticati i na slične u budućnosti.

Pročitajte i:  Kad notifikacije podsećaju na ono što želimo da zaboravimo

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,