Otkriveno najudaljenije nebesko telo u našem Solarnom sistemu

Novootkriveni objekat u svemiru predstavlja najudaljenije posmatrano nebesko telo u našem Solarnom sistemu, i predstavlja telo koje orbitira na udaljenosti koja je više od sto puta veća od razdaljine Zemlje od Sunca.

Novo nebesko telo ponelo je ime Farout, a prema prvim podacima radi se o loptastoj, ružičastoj planeti koja spada u grupu patuljastih nebeskih tela. Pre ovog, u oktobru je otkriveno još jedna udaljena patuljasta planeta koja je ponela ime The Goblin. Utvrđeno je da nova planeta zbog velike udaljenosti od Sunca orbitira prilično sporo, i da joj je potrebno više od hiljadu godina da obiđe jedan krug. Farout je udaljen 120 astronomskih jedinica od Sunca – jedna astronomska jedinica predstavlja udaljenost Zemlje od sunca, što je oko 150 miliona kilometara. Farout je od Sunca udaljen i 3,5 puta više nego Pluton, a nalazi se dalje i od do sada najudaljenijeg nebeskog tela u našem Solarnom sistemu – patuljaste planete Eris, koja se nalazi na 96 astronomskih jedinica od Sunca.

Tako Farout za sada drži rekord kada je u pitanju najudaljenije nebesko telo u Okviru našeg Solarnog sistema koje su astronomi imali prilike da posmatraju, što ne znači da nema i drugih objekata koji su udaljeni još više. Naime, astronomi već raspravljaju o još udaljenijim objektima, a poput patuljaste planete Sedna, koja se, kako pretpostavljaju, nalazi na 900 astronomskih jedinica od Sunca, te nesagledivom broju kometa koje se nalaze u Oort Cloud-u, koji je od Sunca udaljen između pet i sto hiljada astronomskih jedinica.

Pročitajte i:  Prva fotografija crne rupe donela naučnicima nagradu od tri miliona dolara

Naučnici ističu da bi posmatranje ponašanja novootkrivene planete moglo da dovede do novih otkrića, te drugih misterioznih planeta koje gospodare našim Solarnim sistemom.

Izvor: space.com

Facebook komentari:

Vertiv

5G 2019
Tagovi: , , ,