BIZIT 2022

Otvoren CES 2013

Danas zvanično počinje CES, međunarodni sajam potrošačke elektronike koji se, već tradicionalno, odvija početkom januara u Las Vegasu.

cesPrvi CES, međutim, održan je u junu 1967. godine u Njujorku, da bi u periodu od 1978. do 1994. godine, CES bio održavan dva puta godišnje – u januaru u Las Vegasu i u junu u Čikagu.

Ovogodišnji CES trajaće od 8. do 11. januara, a najavljeno je oko 3.000 izlagača. Otvorio ga je Pol Džejkobs, izvršni direktor kompanije Qualcomm, jednog od najvećih proizvođača čipova na svetu.

Na otvaranju Džejkobs je rekao da je to prvi put da jedna “mobilna kompanija” otvara sajam, te da iako je svestan da oni nisu kompanija koja se bavi potrošačkom elektronikom u tradicionalnom smislu, Qualcomm je, prema njegovim rečima, u srcu svih mobilnih uređaja.

CEO Qualcomma je izneo i neke statistike u svojoj uvodnoj reči, pa se moglo čuti da 80 posto ljudi ne može zamisliti svoj dan bez upotrebe mobilne tehnologije, te da smo “svi deo generacije M”.

Rekao je i da je Qualcoom isporučio do sada 11 milijardi čipova, kao i da smartfoni zamenjuju laptope kao mobilne uređaje, a da će za neke to biti i jedini uređaji sa kojih pristupaju internetu.

Pročitajte i:  Novi iPhone imaju satelitski modem Qualcomm, nove Apple radio čipove

Specijalni gost bio je Stiv Balmer, Microsoft CEO, koji je rekao da je i ove godine na CES-u kako bi pokazao neke nove Windows uređaje na Snapdragon procesorima.

A glavna najava uvodnog dela konferencije bio je upravo novi procesor – snapdragon 800 namenjen za smartfone, tablete i računare. Uvodni deo je završen nastupom benda Maroon 5.

(Photo: CES)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,