ePlaneta

Prve CES 2013 premijere

Iako je zvanično 8. januar prvi dana sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu, brojne najave stigle su dan ranije. Na svojim pres konferencijama novitete su prikazali Samsung, Huawei, Sony, Lenovo i drugi.

lenovo-table-pc-xlLenovo je predstavio svoj “gigantski PC” – dijagonale 27 inča zvaničnog naziva IdeaCentre Horizon Table PC, za koji je iz Lenova rečeno daje to prvi “interpersonalni” računar.

Radi se o uređaju koji radi na Windowsu 8, a može stajati na stolu, kako je veličine stočića za kafu, neki su ga i nazvali “coffee table PC”, a oko njega se može udobno smestiti četvoro ljudi koji mogu igrati, na primer, Monopol na ovom računaru. On podržava do deset komandi prstiju u isto vreme, a uređaj ove veličine je očekivano i težak – skoro 7 kilograma. U prodaju će krenuti ovog leta po ceni od 1.699 dolara.

Ukoliko vam ideja zvuči poznato, u pravu ste.  Microsoft Surface projekat bio je uređaj nalik ovom – dijagonale 30 inča, a predstavljen je 2008. godine.

Kompanija LG predstavila je 55-inčni televizor u “ultra HD” rezoluciji na ovogodišnjem CES-u.

Pročitajte i:  Intel se približava rešenju, ali još uvek nema odgovor na problem sa Raptor Lake procesorima

Radi se o panelu sa preko 8 miliona piksela, a model koji je predstavljen juče je najmanji u seriji za 2013. godinu. Pored njega tu će biti i 65-inčni i 84-inčni model. Ultra HD definicija, poznata i kao 4K, ima 3840×2160 piksela, odnosno 4 puta više od HD ekrana, ali je izvesno da će biti potrebno izvesno vreme da ovi modeli dobiju veću popularnost, jer manjka sadržaja u toj rezoluciji, prenosi agencija AP.

Novi televizor predstavio je i Sony, a radi se o OLED 4K modelu. To je 56-inčni uređaj koji je za sada još uvek prototip, ali je privukao pažnju javnosti jer je prvi televizor koji kombinuje OLED i ultra HD rezoluciju. Pored ovoga, Sony je predstavio još neke proizvode koji će biti lansirani kasnije ove godine, među kojima i 65-inčni i 55-inčni 4K televizor, kao i smartfon Xperia Z – 5-inčnog ekrana i sa kamerom rezolucije 13 megapiksela.

sony-xperia-z-product-image_1357523371

Xperia Z je otporna i na vodu i prašinu, a pogoni je četvorojezgarni Snapdragon procesor na 1,5Ghz. Uz to, telefon ima podršku za LTE tehnologiju.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Ni Samsung nije ostao bez svog kandidata u 4K TV trci. Predstavljen je 85-inčni ultra HD televizor sa zvučnicima od 120 vati. Samsung S9 UHD TV dolazi sa endžinom koji može konvertovati HD snimke u UHD sliku, a tu je i tehnologija prepoznavanja glasa koja omogućava da televizoru glasom zadajete komande. Samsung je obećao i 95-inčnu i 110-inčnu verziju ovog modela.

samsung-chalkboard

Pored toga predstavljen je i Evolution Kit kojim sve nove mogućnosti nove generacije pametnih Samsungovih televizora možete preneti na svoj prošlogodišnji model, ali i nove aparate, tablet Galaxy Note 10.1 sa podrškom za 4G.

Intel je uoči ovogodišnjeg CES-a predstavio alate koji će računare obogatiti nekim ljudskim osobinama, prenosi LA Times. Demonstrirani su načini na koje Intel želi da kompjuterima da čula sluha, dodira, vida i govora, pomoću tehnologija prepoznavanja lica ili prepoznavanja pokreta, na primer.

Huawei se ove godine odlučio za predstavljanje uređaja iz kategorije u šali nazvane “tabletofon”. Radi se o 6,1-inčnom smartfonu Ascend Mate, koji je otporan na vodu i prašinu, sa ekranom u HD rezoluciji.

Pročitajte i:  Samsung planira da u 2026. godini pređe na 1.4 nm proces proizvodnje čipova

mate-b-130108051956Svoje predstavljanje imao je i Panasonic, koji je prikazao novi pametni Vera televizor, ali i Sharp sa svojim 90-inčnim LED televizorom.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,