Računari i Galaksija

Otvoren poslovni centar softverske kompanije Telvent DMS u Novom Sadu vredan sto miliona evra

PCPress.rs ImageSoftverska kompanija “Telvent DMS” otvorila je danas u Novom Sadu poslovni centar, a u zgradu, razvojni centar i razvojni program za savremene “smart grid” tehnologije uloženo je više od sto miliona evra.
Opremanje i izgradnja infromaciono-tehnološkog centra i programi novih tehnologija zajednički su projekat sa francuskom kompanijom “Schneideir Electric”.
Kako su saopštili predstavnici kompanije, to će omogućiti zapošljavanje više od 1.000 mladih stručnjaka za informacionu tehnologiju.
“Telvent DMS” sada zapošljava 520 stručnjaka, a njegov softver za optimizaciju rada električnih distributivnih mreža instaliran je u zemljama širom sveta.
“Telvent DMS” ima više od 250 stipendista i sarađuje sa oko 100 stručnjaka Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
Direktor kompanije Dragan Popović rekao je novinarima da otvaranje vrata Evropske unije za tu kompaniju znači još više poslova i ocenio da je njegova firma “lider ne samo u našem regionu već i u svetu”.
– Uskoro će u Novom Sadu biti otvoren centar za edukaciju srednjoškolaca jer specifičnost ovog posla je u konstantnom praćenju novih i sve savremenijih informacionih i tehnoloških sistema – rekao je Popović.
U februaru ove godine je potpisan novi “joint venture” ugovor sa francuskom kompanijom “Schneideir Electric“, koja je proglasila Novi Sad za svoj glavni kompetitivni razvojni centar za “smart grid” IT tehnologije. To je otvorilo prostor za zapošljavanje preko 1.000 mladih stručnjaka u ovom novosadskom razvojnom centru.
Na taj način su stvoreni realni uslovi da Srbija i Novi Sad postanu svetski centar za proizvodnju specijalizovanog softvera za “smart grid” i upravljanje distributivnim mrežama. Sa odgovrajućim odnosom prema tom softverskom proizvodu, on bi se mogao nametnuti kao novi svetski standard u upravljanju velikom sistemima. Time bi bio otvoren širok prostor za zapošljavanje dodatnih deset hiljada visoko obrazovanih mladih stručnjaka u Srbiji.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,