Otvorena Inovaciona laboratorija u Naučno-tehnološkom parku Beograd

U četvrtak, 19. aprila 2018. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd (NTP Beograd) na Zvezdari svečano je otvorena Inovaciona laboratorija sa opremom za 3D štampu, 3D virtualno modelovanje i obradu materijala. Ova nova usluga služi kao dodatna podrška radu kompanija i timova NTP Beograd, ali i da svojim sadržajem podstakne razvoj inovacija i promociju preduzetništva.

Otvorena Inovaciona laboratorija u Naučno-tehnološkom parku Beograd

Proces 3D štampe omogućava izradu maketa, sklopova i delova na brži, jeftiniji i pogodniji način. Primena je veoma široka i generalno se njihova upotreba može koristiti u medicinske, stomatološke i ortopedske svrhe, u oblastima arhitekture, građevinarstva, industrijskog dizajna, avio i automobilske industrije.

Inovacionu laboratoriju je svečano otvorila premijerka Ana Brnabić sa gospodinom Ivom Germanom, izvršnim direktorom Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske konfederacije SECO, imajući u vidu da je kreiranje i opremanje laboratorije podržano iz sredstava projekta kojim SECO podržava NTP Beograd.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković je istakla da je podrška švajcarske Vlade u uspostavljanju i razvoju NTP Beograd bila izuzetno značajna kako bi mogli na najbolji mogući način da ovladamo primerima najbolje EU prakse i prilagodimo ih domaćim uslovima, razvijemo dobar i transparentan model za privlačenje najboljih kompanija, kao i usluge za te kompanije i naša mala startap preduzeća.

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije koja je organizovana nakon svečanog otvaranja Inovacione laboratorije izjavila da je NTP Beograd primer kakav Srbija ima potencijal i šta Srbija može da bude u budućnosti. Gospodin Ivo German je rekao da Naučno-tehnološki park Beograd predstavlja impresivnu instituciju koja pored toga što je mesto gde radi veliki broj mladih inženjera i stručnjaka, u isto vreme je i važan instrument sprečavanja odliva mozgova iz Srbije.  

PCPress.rs Image

Ovom prilikom predstavljena je i oprema u vidu radnih stanica koju je NTP-u Beograd donirala multinacionalna kompanija AMD iz Kanade. U ime AMD-a opremu je uručio Andrej Zdravković, korporativni potpredsednik.

Naučno-tehnološki park Beograd je osnovan u partnerstvu Vlade RS, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu u junu 2015. godine u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje stvaranjem povoljnog ambijenta za transfer znanja, razvoj novih tehnologija, komercijalizaciju inovacija, umrežavanje i stimulisanje rasta ekonomije zasnovane na znanju kroz povezivanje nauke i privrede. Već sada u NTP Beograd posluje 60 visoko tehnoloških kompanija sa preko 500 inženjera.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,