ePlaneta

Otvoren startup centar u okviru Elektronskog fakulteta u Nišu

Elektronski fakultet u Nišu predstavlja jednu od vodećih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji, a sada ima i startup centar, koji je početkom septembra otvorila premijerka Ana Brnabić, te tom prilikom obećala da će Vlada Srbije u budućnosti podržavati takve projekte na čitavoj teritoriji Srbije.

PCPress.rs Image

Na sajtu Elektronskog fakulteta u Nišu postoji odeljak za studentski startup centar, u okviru kojeg fakultet poziva mlade iz južne i jugoistočne Srbije da se prijave i obezbede sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa. Cilj projekta, čiji je početak u julu najavljen za septembar, je stvaranje uslova i kreiranje ambijenta za razvoj inovativnih startup kompanija, kao i spin-of timova sa potencijalom da prerastu u buduće stanare Tehnološkog parka u Nišu kroz planirani Multifunkcionalni aneks Elektronskog fakulteta. Očekivani rezultati su pospešivanje rasta sektora mikro i malih inovativnih preduzeća, zapošljavanje u cilju profesionalnog i ekonomskog ostvarivanja, sprečavanje „odliva mozgova“, ali i unapređivanje postojećeg sistema obrazovanja u oblasti naprednih tehnologija.

Premijerka Ana Brnabić je na otvaranju niškog startup centra rekla da “znanje imamo, fakultete imamo, imamo mlade. Samo moramo da radimo timski i kao Vlada da nastavljamo da podržavamo ovakve ideje”. Izgradnja centra je počela pre godinu dana, te je u njega uloženo oko 50 miliona dinara, a u okviru njega sada trenutno posluje šest kompanija. Premijerka je dodala da je Vlada Srbije pre godinu dana uradila ono što bi uvek trebalo da se radi – saslušala i prepoznala dobru inicijativu, a zatim je i podržala, te rekla da se ulaže i u razvoj Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i da je njegova izgradnja je počela u oktobru 2016. godine, kao i da očekuje da će taj park biti otvoren krajem 2018. godine.

PCPress.rs Image

Otvaranju startup centra u Nišu prisustvovali su i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković, predsednik Skupštine grada Rade Rajković i dekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković.

Pomoćnik gradonačelnika Niša za napredne tehnologije, Goran Đorđević, rekao je da se projekat sastoji iz tri faze, te da je startup centar samo prva faza, druga je višenamenska lamela, a treća Naučno tehnološki park. Izgradnju lamele finansiraće Vlada Srbije sa pet miliona evra iz Evropske investicione banke, dok će u Naučno tehnološki park biti uloženo 10 miliona evra.

Na otvaranju startup centra predstavljeni su i neki od proizvoda mladih preduzetnika, a jedan od njih je i robot koji bi mogao da se koristi kao pomoć u domovima za stare, te prilikom nege bolesnika.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,