PC Press Studio

AMD daje korisnicima besplatne procesore

Uzeli ste potpuno novi PC sa najnovijim Ryzen procesorom sa Vega grafikom? Šta ako konfiguracija koju ste sastavili neće da radi, iako je na papiru sve kompatibilno? Ukoliko se to desi AMD će vam poslati besplatno procesor.

AMD ryzen 5

Iako informacija zvuči kao neka telešop reklama “ako uzmete jedan dobijate još jedan na poklon” to ovde nije slučaj. AMD će vam stvarno poslati procesor kako biste rešili svoj problem sa kompatibilnošću, ali i tu postoji caka. Ipak, krenimo redom. Zašto bi AMD uopšte slao beplatno procesor na vašu adresu? Ako ste pomislili da je reč o Spectre/Meltdown skandalu – grešite. Reč je o firmware problemu koji je nemoguće rešiti bez pomoći sa strane. 

Skup hardver koji ne radi

Problem je nastao sa kompatibilnošću ploče i novog Ryzen 5 2400G procesora koji se rešava jednostavnim updateom firmwarea. To se veoma lako radi, samo što vam za to treba procesor. Ali, da bi ploča prepoznala vaš novi Ryzen 5 procesor potrebno je da se odradi firmware. Da li razumete problematiku?

Pročitajte i:  Vreme je da prestanete da se plašite upravljanja napajanjem procesora

Ovo nije prvi put da se dešava ovaj problem. Kada izađe novi procesor kompanije koje proizvode ploče još u fabrici urade update tako da je hardver spreman za novu generaciju CPU. Kako se to nije desilo u ovom slučaju Intel i AMD obično imaju savet koji se ne sviđa korisnicima. Naime, sve što je potrebno je da odu opet do prodavnice i kupe najjeftniji procesor koji podržava ta ploča, instaliraju novi firmware kako bi koristili novi procesor. 

PCPress.rs Image

AMD šalje besplatne procesore svima koji zatraže

Kako su PC korisnici ipak dovoljno propatili nakon skandala oko procesorkih propusta (AMD u manjoj meri nego Intel), kompanija koja stoji iza Ryzena 5 je došla na sjajnu ideju. AMD nudi korisnicima da im pošalje taj “jadni” procesor, A6-9500, kako bi odradili sve što treba. Da biste iskoristili ovu mogućnost potrebno je da kontaktirate AMD putem tehničke podrške i svoj problem opišete kao “Boot kit Required”.

Ipak, i tu postoji jedna caka. AMD vam ipak ne poklanja ovaj procesor, već vam ga praktično pozajmljuje kako bi rešili problem. Nakon što rešite problem, očekuje se da ga vratite. Iako i ova pomoć ima svoje mane (čekanje na isporuku, obaveza vraćanja), ipak se mora priznati da je reč o originalnoj akciji koja će sigurno pobrati aplauze AMD fanova i prezrivo mrštenje Intelovaca.

Pročitajte i:  Lansirane nove AMD Radeon Pro grafičke kartice za kreatore, umetnike i profesionalce

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,