BIZIT plus

Padaju optužbe na račun TikToka i radnih uslova

TikTok je pogođen još jednom tužbom bivših moderatora sadržaja koji tvrde da ih je posao traumatizirao. Bivši ugovorni moderatori sadržaja za TikTok, navode da je njihov rad uključivao pregled „nefiltriranog, odvratnog i uvredljivog sadržaja“, uključujući „seksualno zlostavljanje dece, silovanje, mučenje, zverstvo, odrubljivanje glava, samoubistvo i ubistvo“, prema tužbi podnetoj u četvrtak okružnom sudu u Kaliforniji protiv popularne video platforme za kratku formu i njene matične kompanije ByteDance.

padaju optužbe na račun tiktoka

Druga tužba za redom zbog neadekvatne podrške moderatorima

Oni optužuju kompaniju za nemar, tvrdeći da nije pružila adekvatnu brigu da zaštiti moderatore od štete i da ih podrži nakon pregleda takvog sadržaja. U tužbi piše da se od moderatora zahtevalo da pregledaju ogromne količine grafičkog i nepoželjnog sadržaja, i da su bili angažovani u nenormalnim i opasnim aktivnostima. TikTok na ove optužbe nije odgovorio javnim saopštenjem. Ovo je druga nedavna tužba u kojoj se navodi da TikTok ne pruža adekvatnu podršku svojim moderatorima sadržaja.

TikTok je ranije bio ispod radara u poređenju sa većim rivalima kao što su Facebook i YouTube, ali je poslednjih meseci privukao pažnju kritičara i zakonodavaca nakon što je eksplodirala u popularnosti, posebno među mladima, tokom pandemije. Kompanija je u septembru saopštila da je dostigla milijardu aktivnih korisnika mesečno. TikTok je prošlog meseca saopštio da će ojačati napore za regulisanje opasnog sadržaja, uključujući štetne prevare i sadržaj koji promoviše poremećaje u ishrani i ideologije mržnje.

Pročitajte i:  YouTube Shorts dodaje remiksovanje muzičkih spotova

U žalbi se tvrdi da zbog velikog obima video zapisa koje moderatori moraju da pregledaju, često su imali manje od 25 sekundi da pregledaju svaki video i da bi gledali više video snimaka istovremeno. Moderatorima se nude dve pauze od 15 minuta i ručak od sat vremena za svaki 12-časovni radni dan, ali ByteDance zadržava plaćanje moderatorima ako nisu na platformi za moderiranje u bilo koje drugo vreme tokom radnog dana.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: