Tesline isporuke rastu uprkos nestašici i zatvaranju fabrika

Kompanija je objavila da je isporučila ukupno 310.048 vozila u prva tri meseca 2022. godine.

PCPress.rs Image

Veće isporuke u odnosu na prošlu godinu

„Ovo su bila izuzetno teška tri meseca, zbog prekida lanca snabdevanja i politike u Kini zbog pandemije“, napisao je Musk na Twitter-u ubrzo nakon što je Tesla objavila vest o isporukama.

Prošlog meseca je kompanija dva puta obustavila proizvodnju u svojoj gigafabrici u Šangaju, svom najvećem proizvodnom pogonu. Uprkos tim zastojima, 310.048 vozila koje je Tesla isporučila u prvom kvartalu predstavlja povećanje od 68 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Takođe povećanje je veće i u odnosu na prvi kvartal 2021.godine, kada je kompanija isporučila približno 184.400 automobila.

Prema izveštajima kompanije, Model 3 i Model Y činili su većinu isporuka u prvom kvartalu 2022. godine, odnosno 295.324 tih modela isporučeni su od početka godine.

Tokom istog vremenskog perioda, kompanija je proizvela 305.407 vozila, što nije beznačajan podvig kada se uzmu u obzir problemi lanca snabdevanja koji su uticali na Teslu i mnoge druge proizvođače automobila.

Pročitajte i:  Tesla otpušta više od 10 posto svoje radne snage

Takođe, u prvom kvartalu Tesla je počela da isporučuje vozila iz svoje gigafabrike vredne 5,5 milijardi dolara u Grenheide-u u Nemačkoj. Kompanija planira da proizvodi 500.000 automobila godišnje iz fabrike u Nemačkoj.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,