BIZIT plus

Pakistan traži hapšenje Marka Zuckerberg-a

mark-zuckerberg-200-million1 Ako je suditi po izveštajima Privacy International-a Mark Zuckerberg neće posećivati Pakistan u skorije vreme. Na sajtu ove organizacije se navodi da je osnivač Facebook-a predmet brojnih žalbi policiji, pa se u skorije vreme može suočiti i sa suđenjem.

On je optužen za bogohuljenje i to objavljivanjem kontraverznih slika Proroka Muhameda na socijalnoj mreži Facebook.

Na Facebook-u je, naime, u maju otvorena stranica pod nazivom „Nacrtaj Muhameda”. Ona ima 770 fanova. Cilj stranice je da okupi ljudi koji vole da crtaju proroka Muhameda. Oni svoje radove mogu da „okače” na stranici, a dnevno se bira najbolji. Pokretač je jedna Nemica čiji je pseudonim Endi.

Istog meseca kad je stranica osvanula na Facebook-u, u Pakistanu je blokirana kompletna društvena mreža, a zabrana je ukinuta nakon što je konkurs za najbolji dnevni rad uklonjen.

Prema pakistanskim zakonima, ovaj zločin kažnjava se smrću ili doživotnom robijom. Na njegovu sreću, dok je pod krovom SAD-a, Mark ne može biti procesuiran.

Ipak, advokat Muhamed Azar Sidikve odlučio je da sastavi peticiju u kojoj zahteva da pakistanska policija kontaktira sa Interpolom kako bi se stvorili preduslovi za hapšenje osnivača Facebook-a i njegovih saradnika.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

Internet portal Pro Paskistani, koji detaljno izveštava o ovoj osetljivoj temi, piše da će se zamenik državnog tužioca pobrinuti da cela stvar odjekne i u Ujedinjenim nacijama.

U kompaniji Facebook zasad niko javno nije komentarisao pokretanje istrage u Pakistanu protiv Mark Zuckerberg.

Izvor: Privacy International, Vesti

Facebook komentari: