Palantir pokazao AI koji može da ide u rat

Palantir je objavio video demo svoje najnovije ponude, Platforme za veštačku inteligenciju Palantir (AIP). Dok je sam sistem jednostavno dizajniran da integriše velike jezičke modele kao što su OpenAI GPT-4 ili Google-ov BERT u privatne mreže, prva stvar koju su uradili je bila primena na modernom bojnom polju.

PCPress.rs Image

AIP će generisati digitalni zapis cele operacije

U video demonstraciji, vojni operater zadužen za nadgledanje istočnoevropskog teatra otkriva neprijateljske snage koje se gomilaju u blizini granice i reaguje tražeći od digitalnog asistenta u stilu ChatGPT-a pomoć u postavljanju izviđačkih dronova, pronalaženju taktičkih odgovora na uočenu agresiju, pa čak i organizovati ometanje komunikacija neprijatelja. AIP je prikazan kako pomaže u proceni sastava i sposobnosti neprijatelja lansiranjem dronova Reaper u izviđačku misiju kao odgovor na zahtev operatera za bolje slike i predlaže odgovarajuće odgovore s obzirom na otkriće oklopnog elementa.

Da bi se to postiglo, rad AIP-a je zasnovan na tri „ključna stuba“, prvi je da će se AIP primeniti u poverljivim sistemima, u stanju da analizira u realnom vremenu i poverljive i neklasifikovane podatke, etički i pravno. Kompanija nije objasnila kako će to funkcionisati. Drugi stub je da će korisnici moći da menjaju opseg i radnje svakog LLM-a i imovine na mreži. Sam AIP će generisati siguran digitalni zapis cele operacije, „ključan za ublažavanje značajnih pravnih, regulatornih i etičkih rizika u osetljivim i poverljivim okruženjima“, navodi se u demonstraciji. Treći stub sprečava sistem da preduzme neovlašćene radnje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: