BIZIT plus

Pametna sočiva kao “ekran” u oku

Kad pomislimo na budućnost, odmah se javljaju misli o čipovima u mozgu, pametnim naočarima, te drugim uređajima uz pomoć kojih bismo mogli da se oslobodimo telefona i računara. Pametna kontaktna sočiva kompanije Mojo nas približavaju tom svetu, budući da sadrže Micro LED displej koji korisnik kontroliše sopstvenim okom.

PCPress.rs Image

Kompanija na svojim pametnim sočivima radi još od 2015. godine, a ideja je slična kao i ona na kojoj se temelje pametne naočare – da se tehnologija proširene stvarnosti smesti u blizinu očiju, kako bi se korisnicima olakšalo obavljanje svakodnevnih zadataka. Mojo Vision konačno ima prototip koji radi, a ono što radi može i da se testira.

U srcu sočiva je Arm M0 procesor i Micro LED s 14 hiljada piksela po inču. Displej ima tek 0,5 milimetara u prečniku, a kreatori kažu da to čini najmanjim ekranom za prikazivanje dinamičnih sadržaja koji je ikada napravljen.

PCPress.rs Image

Prototip je odlična platforma za testiranje, a uspešni testovi su puta ka dozvoli za masovnu proizvodnju. Stvari iz filmova polako postaju stvarnost.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: