Pametni gradovi čine mesta u kojima živimo ranjivijim za napade

Najveći gradovi na svetu su u potrazi za izgradnjom digitalnih svetova u kojima bismo živeli – u pametnim gradovima. Zamislite dronove koji isporučuju vašu robu koju ste naručili online, autonomna vozila, iskorenjena potrebe za novcem, Hyperloop putovanja, pa čak i obavljanje svakodnevnih administracija i zadataka isključivo putem interneta. To bi učinilo svet efikasnijim, ali Economist Intelligance Unit upozorava da ako vlasti i kompanije ne postavljaju mere bezbednosti u istom tempu razvijanja ovih tehnologija, to čini mesta u kojima živimo nesigurnijim.

PCPress.rs Image

“Uz brzo razvijanje digitalnih tehnologija u potrazi za “pametnim gradom” takođe se pojavila i ranjivost. Iako pametne gradske tehnologije bez sumnje donose koristi, žurba da se prihvate nosi značajan rizik “, rekao je EIU u svom izveštaju Safe Cities Index. “Ako investicije u digitalne tehnologije nisu praćene srazmernim ulaganjima u sajber bezbednost, posledice bi mogle biti kobne. U celom gradu bi zavladao haos ako bi hakeri ugasili napajanje. ”

EIU rangira gradove godišnje u Safe Cities Index. Razmatra zdravstvenu sigurnost, sigurnost u infrastrukturi, ličnu sigurnost, kao i digitalnu sigurnost. Indeks 2017 rangirao je 60 velikih gradova tako što je postigao 49 indikatora u četiri istih podindeksa kako bi dobili konačni rezultat od 100. Rangiranje takođe uključuje više nijansiranih i ponderisanih podataka kako bi dobili tačniji rezultat. Na primer, dodali su opasnosti koje čovek može da napravi, kao pokazatelj o terorizmu i građanskim nemirima.

Pročitajte i:  PC Press video: Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata | Nikola Altiparmakov

Dok Tokio predvodi grupu azijskih gradova koji su dominirali u top 10 u ukupnom rangiranju, sa evropskim gradovima koji su činili ostatak elitnih pozicija, podindeks digitalne sigurnosti je nešto drugačiji:

PCPress.rs Image

“Sve više gradova kreće se prema otvorenim digitalnim platformama”, rekao je John Rossant, predsednik pariskog New Cities Foundation, međunarodne neprofitne organizacije, u izveštaju. “To je dobro, ali ostavlja slobodan prostor za sajber napade, i to može biti ozbiljno jer govorite o vodosnabdevanju, transportu i električnim mrežama.”

Iako američki gradovi nisu uspeli da uđu u prvih 20 mesta u ukupnom rangu, oni dominiraju na pozicijama digitalne bezbednosti. Izveštaj je koristio San Francisko kao studiju slučaja kako bi pokazao koliko je lako hakovati digitalizovane gradove. Prošle godine hakeri su napali gradske kompjutere koji kontrolišu javni prevoz, šifrovali sve podatke i zatražili otkup. Iako je situacija rešena sutradan, zbog gradskih resursa i sposobnosti za ispravljanje situacije, EIU je primetila da ako se ovako nešto desi u toku radnog dana, “hiljade radnika bi ostalo u nemogućnosti da dođu na posao a deca ne bi mogla da dođu u školu. Napad na električnu mrežu bio bi još pogubniji. ”

Pročitajte i:  BIZIT Plus seminar Kontekst prodaje – Predstavljamo predavače – Branko Đaković

Brian Nussbaum, pomoćnik profesora na Rockefeller College of Public Affairs na Državnom univerzitetu u Njujorku, izjavio je u izveštaju da je “pravo pitanje stepen ispod ovih velikih globalnih gradova”. “Policijska uprava grada Njujorka ima 35.000 policajaca, što je skoro tri puta veće od FBI-a, tako da imaju kapacitet da se specijalizuju i da se bave ovim stvarima na način na koji se čak i 20 najboljih gradova u tom smislu ne bave. ”

Na panelima ovogodišnje konferencije BIZIT, moćićete da čujete od stručnjaka i eksperata iz ovih oblasti sve o pametnim gradovima i IT bezbednosti.

Izvor: Quartz

Facebook komentari: