BIZIT plus

Pametni sat za vaše dete

U dobu kada se trudimo da naša deca sve manje gledaju u pametni telefon, tablet i ekran bilo kog tipa, paradoksalno je preporučivati roditeljima još jedan gadžet s kojim će mališani provoditi svaki dan. Međutim, kada u obzir uzmete sve prednosti pametnog sata za decu MyKi, perspektiva se prilično menja…

mg_0074

Ideja za pametni sat za decu proizašla je iz jednostavne potrebe za boljom komunikacijom i bezbednošću najmlađih. Ova simpatična spravica deluje kao bilo koji dečji digitalni sat: karakterišu je šarene boje, silikonska narukvica, otporno kućište, nekoliko gumiranih tastera i, veoma bitno – mala masa (svega 40 grama). Pametni sat MyKi ispod površine krije sijaset zanimljivih mogućnosti.

Bezbedna lokacija

Osnovna namena ovog pametnog sata namenjenog mališanima od 3 do 11 godina jeste brza i jednostavna komunikacija s roditeljima i unapređenje bezbednosti. Iako ovo možda zvuči malo preterano, ako razmislite o tome da li ugrožavate slobodu kretanja deteta, možete još jednom pogledati uzrast kome je namenjen. Pored osnovne funkcije sata, MyKi omogućava roditeljima da u svakom trenutku znaju gde im se dete nalazi jer ima GPR risiver, ali i SIM karticu, preko koje se može dodatno locirati. Pored lokacije, GPS i akcelerometar omogućavaju praćenje pređenog puta u toku dana, pa možete da znate ima li vaše dete dovoljno fizičkih aktivnosti i shodno tome prilagoditi njegove/njene obaveze. Akcelerometar omogućava i opciju praćenja brzine kretanja, koju možete uključiti, a ona vas obaveštava kada brzina kretanja pređe predefinisanu vrednost (10‑120 km/h)

GPS u kombinaciji sa GSM mrežom omogućava i definisanje sigurnih zona, kao i njihovu primenu u zavisnosti od doba dana, pa je moguće, na primer, postaviti školu/vrtić ili halu za trening kao sigurne zone, što ume da bude vrlo zgodno kako biste znali da li dete ima neplanirane izlete s kojima niste upoznati. Sat poseduje i senzor koji vas obaveštava kada je skinut, tako da znate da li ga dete nosi.

Pročitajte i:  Huawei Watch Fit 3: Raskoš jednostavnosti

Zahvaljujući SIM kartici, preko ovog sata moguće je obavljati pozive, slati glasovne poruke i primati kratke tekstualne poruke. Zarad zaštite dece, moguće je obavljati razgovore samo s brojevima koji su u imeniku (maksimalno pet), pa se na taj način izbegava neželjena komunikacija s bilo kim van imenika. Pozivi se obavljaju na „Dik Trejsi“ način preko ugrađenog zvučnika i mikrofona, a integrisana je i opcija kontrole jačine zvuka, kako biste je prilagodili okruženju.

mg_9692

SOS taster

Navigacija je potpuno prilagođena deci i obavlja se preko nekoliko gumiranih tastera na bokovima. S jedne strane nalazi se SOS taster čijim se pritiskanjem biraju tri unapred definisana broja, jedan za drugim, dok se neko ne javi. Taj taster takođe služi za javljanje na pozive, ali i za preslušavanje glasovnih poruka koje su primljene. Pored njega je poklopcem zaštićen microUSB slot za punjenje, a oko njega su dva tastera kojima se kreće kroz imenik, a kada pronađete broj koji biste pozvali, birate ga dugim držanjem tastera 2. Tim tasterima reguliše se i jačina zvuka tokom poziva. Između njih je Power kojim se kontroliše aktivnost ekrana, a ako ga duže zadržite, možete snimiti glasovnu poruku.

Pročitajte i:  Huawei Watch Fit 3: Raskoš jednostavnosti

Na malom ekranu dominantne su brojke sata, iznad i ispod njih su informacije o jačini signala mobilne mreže, GPS signala, baterije, pređenim koracima, nepročitanim porukama i ostvarenim nagradama.

Autonomija baterije deklarisana je na 30 sati, ali proizvođač preporučuje punjenje noću kako biste osigurali celodnevno trajanje. Takođe, sat poseduje alarme koji se mogu definisati u roditeljskoj aplikaciji, a mogu biti korisni kada dete ide u školu ili se budi za obdanište/predškolsko, ali i kao podsetnik da popije lek ili da ne zaboravi na trening. Jedina stvar koja nam se nije previše svidela jeste to što sat nije vodootporan, ali može da izdrži manje kvašenje, pa ste tek donekle mirni na tom polju.

Softverska strana

Softverska strana priče prijatno nas je iznenadila. Dobro organizovana celina, s jednostavnim interfejsom, lako dostupnim opcijama i preglednim informacijama – to je sve što neko može da traži od jedne aplikacije, bilo koje namene.

Početni ekran prikazuje mapu s lokacijom svih povezanih satova (za svaki sat možete postaviti sliku koju želite), signal mobilne mreže, dostupnost satelita, stanje baterije i trenutnu brzinu kretanja. Ispod njega nalaze se tasteri za pozivanje kojima možete obaviti poziv ka ili sa telefona. Sledeći ekran daje kretanje u okviru bezbednih zona i posećene lokacije, sa opcijom iscrtavanja kretanja u vidu mini‑filma.

Naredni ekran daje opcije komunikacije i glasovne poruke koje su primljene/poslate. Nakon toga imate mogućnosti praćenja aktivnosti deteta, s malim grafikom za preporučen broj koraka u toku dana. Sa ovog ekrana mogu se poslati nagrade u vidu srca koje će stići direktno na sat i biće prikazana na glavnom ekranu, a to detetu govori da li je prešlo dovoljan broj koraka ili dobro uradilo nešto što ste se unapred dogovorili. Moguće je definisati i podesiti alarme, a iznad svih ovih opcija nalaze se ikone kojima možete aktivirati solidno glasni alarm sata (kada ne znate gde je), pregledati aktivne događaje i obaviti podešavanja poput imenika i SOS brojeva, način dobijanja obaveštenja, tip aktivnosti koje šalju obaveštenja te promenu broja SIM kartice. Moramo pomenuti i da je aplikacija lepo optimizovana i tokom testa nismo imali nikakva zastajkivanja, probleme u radu i gubitak komunikacije. Sve je funkcionisalo… kao sat. Optimizacija je obavljena i na hardverskom i na softverskom nivou, pa je nivo protoka podataka na strani sata sveden na oko 5 MB mesečno, što je prilično malo i, što je još bitnije, ne iziskuje velike troškove na dodatnoj SIM kartici.

Pročitajte i:  Huawei Watch Fit 3: Raskoš jednostavnosti

MyKi je već u ponudi kod sva tri mobilna operatora po ceni već od dinar, što je i logično jer se radi o uređaju koji zahteva SIM karticu. Sa opcijom tri boje i dopadljivim dizajnom, MyKi predstavlja lepo osveženje na polju gadžeta namenjenih deci, gde realno gledano, nema previše kvalitetne konkurencije, a malo dodatne bezbednosti nikad nije naodmet.

www.myki.watch

Marko Nešović

Objavljeno u časopisu PC#236

Facebook komentari: