Pametni Sensei, Adobe AI

Veštačka inteligencija sve više se uvlači u sve delove našeg života, a Sensei je tu da bismo videli kako izgleda kada počne da nam pomaže u grafičkom poslu.

PCPress.rs Image

Već smo se navikli na Siri, Kortanu, Bixbi i svemoćni Google da nam pomažu i predviđaju naše ponašanje, u skladu s kojim nam u pravo vreme nude određene usluge. I što ih više koristimo, to su one bolje u predviđanju. Veštačka inteligencija i mašinsko učenje već su sadašnjost i, svakako, budućnost.

Adobe je, takođe, krenuo tim putem i već nekoliko godina razvija svoju veštačku inteligenciju pod imenom Adobe Sensei. Ono što je dobro jeste to da ovaj AI ne „davi“ korisnika svojim postojanjem, već jednostavno radi u pozadini i pomaže da se neke operacije lakše obave. Adobe‑ova logika je da AI treba da preuzme dosadne i zamarajuće stvari kako bi nama ostalo više vremena za kreativnost.

Na Sensei se već sada oslanja mnogo Adobe proizvoda i, često, nevidljiv bude nam od velike pomoći u poslu

Danas u skoro svakoj Adobe aplikaciji postoji neka opcija koja je podržana ovom tehnologijom, iako je često nismo svesni. U nastavku ćete saznati kada i kako nam je Sensei od velike pomoći na veoma diskretan način.

Pročitajte i:  Američko vazduhoplovstvo - prva uspešna borba sa AI 

Pametni retuš

Iako ima još mesta na kojima se u Photoshop‑u koristi AI, opcija koja se pojavila u aktuelnoj verziji (CC2019) ponovo je napravljeni Content‑Aware Fill. Opcija pod ovim imenom postoji bar deset godina, ali ova nova verzija je potpuno drugačija i mnogo, mnogo bolja. Ono što radi jeste to da vrlo inteligentno „krpi“ obeleženo područje, preuzimajući elemente iz okoline, ali umesto da kopira grupe piksela, sada predviđa kako bi slika tu trebalo da izgleda i prilagođava uzorke okolnih piksela okruženju. Postoje nivoi prilagođavanja za veličinu i ugao, pa što je nivo viši, to je adaptacija bolja, ali i zahtevnija po računar.

Pametno kadriranje u Illustrator‑u i InDesign‑u

Illustrator je u CC2018 dobio Crop opciju, a sa CC2019 ona je poboljšana mogućnošću da se isecanje vrši prema sadržaju fotografije. Ništa posebno, reklo bi se, ali Adobe Sensei je sistem koji predlaže šta bi trebalo da bude u kadru. I to radi veoma dobro.

Isti sistem, i iz mog ćoška, mnogo upotrebljiviji, jeste Content‑Aware Fit u InDesignu‑u. U suštini, radi sličan posao, tj. kadrira sliku u okviru prema sadržaju. Samo što mu se u InDesign‑u to može zadati kao opcija okvira kroz Fitting, što omogućava široku i automatizovanu primenu.

Pročitajte i:  ChatGPT i saveti za lakši život: Bot ima granice

PCPress.rs Image

Pametna pretraga slika

Ko god je tražio određenu fotografiju u nekoj kolekciji, zna da je način na koji se pretraga radi ključan za brzo pronalaženje željene scene. Iako odavno postoje ključne reči i drugi metadata podaci po kojima se može pretraživati, to često nije dovoljno, naročito ako imate bazu s više od sto miliona fotografija, crteža, video‑materijala, 3D objekata i sl., kao što je to Adobe Stock. Sensei pomaže da pronađem fotografije sa određenom dubinskom oštrinom, određenim tonom ili čak izaberem dominantnu boju fotografije koja mi se uklapa u dizajn na kojem radim.

Na svoju veštačku inteligenciju pod imenom Adobe Sensei se već sada oslanja mnogo Adobe proizvoda i, često, nevidljiv bude nam od velike pomoći u poslu. Ukoliko se po jutru dan poznaje, Sensei će u godinama pred nama sve više biti uključen u sve što radimo, tako da s nestrpljenjem očekujem novu verziju i nove susrete sa „Učiteljem“ (Sensei je, da na kraju kažemo i to, japansko ime za učitelja).

Pročitajte i:  Opasnost od veštačke inteligencije u zdravstvu

Korisna adresa: extreme.rs

Autor:  Zoran Imširagić, Adobe sertifikovani instruktor

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog Veštačkoj inteligenciji. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,