Senzor koji za nekoliko minuta prepoznaje simptome sepse

Sepsa nastaje kada odbrambeni, imuni sistem, umesto da kontroliše infekciju, dovodi do oštećenja tkiva i organa, a posledice su septički šok, slabljenje funkcija organa i često smrt. Dijagnoza ovakvog stanja je još uvek problematična, a eksperti sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu pronašli su način na koji sepsa može da se identifikuje pre nego bude suviše kasno.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o mikrofluidnom senzoru koji sepsu može da identifikuje za oko 25 minuta, što je dovoljno vremena da lekari počnu sa lečenjem. Iako novi senzor ne izgleda kao ogroman korak, radi se o sistemu koji bi ovo opasno stanje mogao da detektuje mnogo brže i preciznije od svih prethodnih načina za uspostavljanje dijagnoze. Naučnici već znaju da nivo proteina interleukin-6, koji se proizvodi kao reakcija na zapaljenje, počinje da raste nekoliko sati pre nego što se pojave drugi simptomi sepse, ali ga je do sada bilo teško registrovati budući da prisustvo nije bilo dovoljno veliko da bi ga postojeće analize detektovale. Sa mikrofluidnim senzorom se to menja, budući da se u jednom od kanala nalazi elektroda koja šalje signal svaki put kada primeti prisustvo pomenutog proteina u krvi.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Nova generacija zdravstvenih gadžeta

Očekuje se da novi senzor bude jeftiniji od postojećih nosivih sistema, te da analizu uspešno vrši i na malom uzorku krvi, poput one količine koja se uzima iz prsta. Tehnologija još uvek nije spremna za bolnice, budući da su neophodna još neka poboljšanja, a kada jednom bude ušla u zdravstveni sistem mogla bi da utiče na smanjenje smrtnosti, bar kada je sepsa u pitanju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,