BIZIT plus

Pametni telefon za merenje krvnog pritiska

Visok krvni pritisak može da dovede do brojnih zdravstvenih komplikacija, a često ostane neprimećen, pa se sa lečenjem ne počinje na vreme. Nova tehnologija bi to mogla da promeni, a tako što će merač krvnog pritiska učiniti dostupnijim, te jednostavnijim za korišćenje.

PCPress.rs Image

Krvni pritisak se obično meri tako što se aparat pričvrsti na ruku pacijenta, te procedura nije uvek jednostavna. Naučnici su sada kreirali dodatak za pametne telefone, koji pritisak meri na jednostavniji način, a preko prsta korisnika, te eliminiše potrebu za dodatnom opremom koja nije jednostavna za korišćenje. Dovoljno je da korisnik stavi prst na senzor za pritisak, te prati uputstva koja dobije na telefonu, a koja se odnose na jačinu kojom bi trebalo da izvrši pritisak na površinu ispod koje je senzor. U isto vreme drugi senzor meri volumen krvi, a tako što osvetli prst, te beleži promene u načinima na koje se apsorbuje svetlost. Potom softver na osnovu dobijenih podataka određuje visinu krvnog pritiska.

Pročitajte i:  Vlasnici Motorola telefona dobijaju moćnu aplikaciju za produktivnost

Prototip je testiran na 30 pacijenata, te je većina brzo naučila kako da ga koristi. Iako dodatak nije precizan kao aparati za merenje pritiska, stručnjaci tvrde da bi preciznost mogla da se poveća tako što bi se upoređivali podaci koji su prikupljeni tokom nekog vremenskog perioda. Većina modernih telefona već u svom sklopu ima hardver koji je potreban da se pretvore u aparate za merenje pritiska, a nova funkcija će, kako kažu, biti naročito korisna u zemljama u razvoju, budući da medicinske usluge nisu na visokom nivou, dok su pametni telefoni sve više sastavni deo života građana.

PCPress.rs Image
sdr

Brojne kompanije se polako okreću dodacima koji su kreirani da vode računa o zdravlju korisnika, a jedna od zanimljivih je i Lenovo Vital Moto Mod koji može da se dodaje na kompatibilne Motorola telefone iz Z serije. Dodatak smo imali prilike da vidimo i probamo uživo na MWC 2018, a funkcioniše tako što se prst stavi u gumeno ispupčenje, te se na telefonu pokrene prilagođena Vital aplikacija. Nakon toga dodatak reaguje kao regularni senzor za merenje krvnog pritiska, a tako što stegne prst, te u roku od dva minuta izvrši potrebna merenja. Dodatak je trenutno dostupan samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a po ceni od 395 dolara.

Pročitajte i:  Novi Motorola servisi dizajnirani su da olakšaju život malim i srednjm preduzećima

Izvor: Science

Facebook komentari: