Pacifičke zemlje potpisale trgovinski sporazum bez SAD-a

Jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi okean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je u četvrtak u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a. Tim činom, kako je rekla jedna od čelnica, poslat je snažan signal protiv protekcionizma i trgovinskih ratova.

PCPress.rs Image

Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) smanjiće carine u zemljama koje zajedno čine 13 odsto globalne ekonomije, sa ukupnim BDP-om od 10 biliona dolara. Sa Sjedinjenim Državama to bi iznosilo 40 odsto. Sporazum je potpisan nakon što je Trump potpisao okvirni sporazum o uvođenju tarife od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum, za šta su druge članice Međunarodnog monetarnog fonda rekle da bi moglo pokrenuti globalni trgovinski rat.

Kina je optužila američkog predsednika da se ovim aktom podriva globalni trgovinski sistem, dok su Japan i Južna Koreja izrazili veliku zabrinutost zbog potencijalnih ekonomskih troškova. Kinesko udruženje za gvožđe i čelik objavilo je da „Sjedinjene Države sprovode trgovinski protekcionizam”, i da će Trampov potez „naneti štetu globalnoj industriji čelika i ozbiljno naškoditi interesima potrošača”, kao i da će SAD „nanoseći štetu drugima naškoditi i sebi”.

Pročitajte i:  Google Pay ukida podršku u SAD-u ove godine

Izvor: SeeBiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,