BIZIT plus

Pametni telefoni budućnosti mogu imati tastaturu na naduvavanje na OLED ekranima

Da li je moguće imati fizičku tastaturu na pametnom telefonu, a istovremeno sačuvati ekran osetljiv na dodir?

PCPress.rs Image

Tehnologija koja omogućava bolju taktilnu povratnu informaciju na mobilnim uređajima

Grupa Future Interfaces sa Univerziteta Carnegie Mellon (CMU) misli da je to moguće, jer su nedavno istraživači prikazali da takva tastatura može postojati putem dugmića na naduvavanje na OLED ekranu.

Ova tehnologija se naziva Flat Panel Haptics i bila je u razvoju na CMU-u poslednjih 15 godina. Novi proboj je što je FIG uspela da razvije ploču Flat Panel Haptics debljine pet milimetara razvijanjem Embedded Electro-Osmotic Pump (EEOPs). Prema demo video snimku, EEOPs može manipulisati posebnom tečnošću za pumpanje sprovođenjem električne struje kroz nju. Pumpe se nalaze između rezervoara ove tečnosti na dnu i fleksibilne površine na vrhu. Pokretanje struje kroz niz pumpi omogućava pumpama da naduvaju čvrsto dugme na vrhu do pet milimetara u visinu.

FIG je objavio prateći rad koji detaljno objašnjava ovu tehnologiju i otkriva da je grupa koristila mekani silikon kao gornji sloj u početnim prototipovima. Iako trenutni AMOLED ekrani nisu tako fleksibilni kao taj silikon, oni su navodno dovoljno fleksibilni da bi mogli da prime delove ekrana pretvorene u potpuno opremljenu QWERTY tastaturu. Dugmići “se mogu otkriti kada su potrebni i uvući kada nisu”. FIG je takođe uspeo da prenameni EEOPs za druge stvari, poput napumpavanja ikone aplikacije kada imate neodgovorena obaveštenja. Mogu se stvoriti i velika dugmad za snooze bar na alarmima. I oni mogu biti animirani ili ostati “naduvani dok se ne pritisnu”.

Primene u stvarnom svetu 

Tastatura na naduvavanje nije samo kul, mogla bi imati primene u stvarnom svetu. Prvo, može pomoći slepim osobama da bolje koriste najbolje telefone, jer tastatura može pružiti fizički indikator za sadržaj na ekranu uz pomoć AI asistenata poput Sirija (iako Siri zaostaje). 

Dodatno, taktilna povratna informacija može doprineti tome da mobilne igre budu još uzbudljivije, jer igrači mogu dobiti fizičku povratnu informaciju kroz gumbe. Digitalne kontrole ne mogu se usporediti s nečim fizičkim, to svi znamo iz iskustva.

Međutim, teško je reći da li će se kompanije za mobilne telefone zainteresovati za upotrebu dugmića na naduvavanje. Još 2008. godine, BlackBerry Storm je imao ekran osetljiv na dodir koji se koristio i kao fizičko dugme. Ova karakteristika je široko kritikovana u prvobitnim pregledima, jer je pisanje tekstova postalo mnogo teže nego što je trebalo da bude. Od tada, proizvođači telefona su izbegavali fizičke dugmiće na ekranima osetljivim na dodir, ali FIG-ov Flat Panel Haptics bi mogao da promeni takav stav. Uređaji bi imali punu tastaturu umesto jednog velikog dugmeta.

FIG-u je još uvek potrebno dosta posla, kao što možete zamisliti. U radu, istraživači prepoznaju nekoliko ograničenja, poput loše trajnosti tih dugmića i koliko energije bi bilo potrebno za njihovo napajanje. Osim toga, to bi učinilo telefone masivnijim, pa su možda tableti bolji izbor. Moramo da sačekamo i vidimo.

Izvor: Techradar

Facebook komentari: