ePlaneta

Baidu optužen za krađu Apple tehnologije

Bivši Apple inženjer i izvršni direktor pokretanja električnih vozila u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta Baidu optužen je za krađu Apple-ove tehnologije za samovozenje, kako je ranije objavio CNBC. Ministarstvo pravde SAD optužilo je i optužilo Weibo Wang za „krađu i pokušaj krađe“ Apple-ove tehnologije za autonomnu vožnju.

PCPress.rs Image

Kako se navodi u optužnici, Wang je počeo da radi u Apple kao softverski inženjer 2016. godine, gde je potpisao ugovor o poverljivosti i radio na tajnom projektu autonomne vožnje kompanije. Wang je dao ostavku na svoju funkciju 2018. godine, ali bez znanja Apple, Wang je prihvatio zaposlenje u „podružnici sa sedištem u SAD druge kompanije sa sedištem u Narodnoj Republici Kini i koja je radila na razvoju samovozećih automobila“ četiri meseca pre njegovog odlaska .

Nakon što je napustio Apple, kompanija je otkrila da je Wang pristupio poverljivim bazama podataka kompanije nekoliko dana pre njegovog odlaska i da je policija izvršila pretres njegovog doma. Dok je Wang poštovao nalog za pretres, te noći se ukrcao na let za Kinu. Policija je kasnije otkrila da je „ Wang pristupio Appleovim vlasničkim i poverljivim informacijama“ o Apple-ovim autonomnim sistemima, uključujući njegov izvorni kod, arhitektonski dizajn, planer kretanja i još mnogo toga.

Pročitajte i:  Apple prototipi sklopivih ekrana nisu prošli testiranje

Ovo nije prvi put da je Apple uhvatio zaposlene u krađi poslovnih tajni u vezi sa njegovim automobilskim projektom

Iako se u optužnici ne kaže gde je Wang prihvatio zaposlenje tokom svog rada u Appleu, u članku objavljenom prošle godine na Reutersu, Wang se navodi kao šef inteligentne vožnje u Jiduu, podružnici za električna vozila u vlasništvu Baidua, i napominje da je ranije radio na Apple-ovom EV-u. projekat. Profili kompanije koje je uočio CNBC takođe sugerišu da je Va Wang ng izvršni direktor u Jiduu.

Wangu preti do 10 godina iza rešetaka. Takođe mora da plati 250.000 dolara ili „dvostruki bruto dobitak ili gubitak koji je rezultat šeme“ za svaku tačku krađe ili pokušaj krađe poslovnih tajni.

„Inovacije su žive i zdrave u Silicijumskoj dolini — zaista, širom severnog okruga Kalifornije“, kaže američki tužilac Ismail J. Ramsey  u izjavi. „Nažalost, uvek će biti onih koji varaju sistem krađu i profitiranje od plodova tuđeg rada. Tužilaštvo Wang je samo jedan primer.”

Ovo nije prvi put da je Apple uhvatio zaposlene u krađi poslovnih tajni u vezi sa njegovim automobilskim projektom. Tokom 2018. i 2019. godine, dvojica zaposlenih optužena su za krađu poverljivih detalja iz Apple-ovog projekta samovozećeg vozila, dok je jedan od inženjera Xiaolang Zhang, optužen da ih je hranio kineskom pokretaču električnih vozila Xiaopeng Motors. Zhang je priznao da je ukrao Apple-ove poslovne tajne prošle godine.

Pročitajte i:  Apple otkazuje projekat električnih automobila

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,