Pametni zavoj za inteligentno tretiranje rana

Istraživači sa Masačusets Tufts Univerziteta napravili su prototip pametnog zavoja, koji ne samo da prati kako zarasta rana, već i ispušta lekove direktno na nju, u potrebnoj količini i u odgovarajućim vremenskim intervalima.

PCPress.rs Image

Pametni zavoj je rezultat šestogodišnjeg razvoja i sastoji se iz velikog broja senzora koji prate različite parametre zarastanja rane. Takođe, tu je kompletan sistem za davanje terapije, a sve je napravljeno na fleksibilnoj platformi koja lako može da se obmota oko rane. Sam zavoj sastoji se iz elektronskog i tekstilnog sloja. U elektronskom sloju su postavljeni senzori koji prate temperaturu, kao i pH vrednost rane. Povišeni pH ili temperatura ukazuju da proces zarastanja nije dobar. Pored ovih senzora tu je i senzor količine kiseonika, čiji nivo takođe može da ukaže na različite stadijume zarastanja.

Nakon aktiviranja alarma koji ukazuju da proces zarastanja nije optimalan, mikroprocesor koji se nalazi u zavoju aktivira termo-responsivne sisteme koji ispuštaju tačno definisanu količinu leka na tačno određeni deo rane. S obzirom da se radi o precizno definisanim lokacijama, može da se desi da određeni delovi rane dobijaju više ili manje leka od drugih, čime se ujednačava zarastanje. Podaci koje pametni zavoj prikuplja mogu da se proslede na mobilni telefon, ili do kliničke aplikacije kako bi doktor bio u svakom trenutku upoznat sa tokom lečenja.

Zavoj je debeo tek oko 3 mm i elastičan je i fleksibilan, tako da može da se koristi za najrazličitije primene. S obzirom na mogućnosti primene, nadamo se da će ovaj prototip zaživeti i da će ući u široku upotrebu, jer definitivno unapređuje i olakšava proces zarastanja rana.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,