BIZIT plus

Pametno oružje za suzbijanje građanskih nemira odbija da puca ako je usmereno prema nečijoj glavi

Da bi se smanjile slučajne smrti tokom građanskih nemira, proizvođač vatrenog oružja FN Herstal razvio je pištolj koji ne samo da ispaljuje nesmrtonosne elastomerne projektile, već ima digitalni pametni nišan. 

PCPress.rs Image

Pametni deo je u elektro-optičkim nišanima

On prepoznaje ljudske glave i odbija da puca prema njima.

Verovatno najteži tipovi oružja za konstrukciju su oni koji se koriste za suzbijanje građanskih nemira. Za razliku od smrtonosnog oružja koje služi kao krajnje sredstvo odvraćanja, ono koje se koristi za gušenje nereda i drugih građanskih nemira pravljeno je da ponovo uspostavi kontrolu i (nadamo se) deeskalira situaciju koja je izmakla kontroli.

Problem je pronalaženje veoma suptilne ravnoteže. Oružje mora da obezbedi dovoljnu silu kako bi odvratilo nasilje, ali ne i dovoljno da izazove ozbiljne povrede. Ovo je posebno teško kod oružja koje koristi gumene metke ili različite palice. Ako pogodi u grudi, dovoljna sila može da se prenese na cilj kako bi ga privremeno onesposobila ili naterala da se povuče. Međutim, pogodak u glavu rizikuje da bude smrtonosan.

FN Herstal Smart ProtectoR-303T, koji će zvanično biti predstavljen na sajmu MILIPOL Paris 2023, ispaljuje metke kalibra 12.55mm FN SP sa elastomerom na dometu od 5 do 25 m koristeći komprimovani vazduh. Prema tvrdnjama kompanije, dizajniran je za upotrebu u nadležnosti organa reda u svrhu kontrole nad masama, suzbijanja društvenih nemira, suzbijanja nereda, svakodnevnog patroliranja i održavanja javnog reda na masovnim događajima. Projektili su dizajnirani da se raspadaju pri udarcu kako bi se sprečila penetracija, ali i obezbedio odvraćajući efekat van dometa ručno bacanih projektila.

Međutim, pametni deo je u elektro-optičkim nišanima koji uključuju kameru i softver za slikanje koji u realnom vremenu mogu da detektuju da li je oružje usmereno prema ljudskoj glavi. Ako jeste, ispušta vizuelno i zvučno upozorenje i zaključava okidački mehanizam.

Pored toga, kamera beleži slike tokom ispaljivanja, koje se kasnije mogu koristiti za pregled ili u sudskim postupcima. Nišan se može koristiti čak i za obuku pre misije kako bi se razvile veštine upotrebe oružja uz pomoć posebne aplikacije i projekcionih ekrana.

Izvor: Newatlas

Facebook komentari: