Računari i Galaksija

Panasonic: četiri nova fotoaparata – ZX1, FZ38, FX60, FP8

Kompanija Panasonic predstavlja četiri nova modela fotoaparata. Model DMC-ZX1 ima 25 mm široko ugaono sočivo i 8x optički zum u ultra tankom kućištu i sve to zahvaljući razvoju prvog super tankog asfernog sočiva od 0,3 mm i prvog industrijskog 0,3 sfernog sočiva. DMC-FZ38 je najnoviji model u tradicionalno uspešnoj Lumix FZ seriji. Ovaj fotoaparat je visokog kvaliteta, sa mogućnošću snimanja dužih filmova u formatu AVCHD Lite, i nudi sočivo širokog ugla LEICA DC VARIO-ELMARIT od 27 mm sa 18x optičkim zumom. Pored automatskog moda koji je lak za korišćenje nudi i napredne manuelne operacije. DMC-FX60 je veoma kompaktan fotoaparat sa rezolucijom od 12,1 megapiksela, sočivom ultra širkog ugla LEICA DC od 25 mm koje ima odličan 5x optički zum. DMC-FP8 je deo nove FP serije koja teži savršenstvu funkcija i dizajna.

Svi novi modeli su pojačani stabilizatorom slike koji se zove POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer) koji je mnogo bolji od prethodnog sistema za stabilizaciju slike MEGA O.I.S.

DMC-ZX1

Panasonic_ZX1_S_1 Model DMC-ZX1 ima širokougaono sočivo od 25 mm, LEICA DC VARIO-ELMAR, i 8x optički zum (ekvivalent 25–200 mm na filmu od 35 mm) zajedno sa 12,1 megapiksela visokom rezolucijom CCD nalaze se u kompaktnom kućištu. Sočivo obuhvata 9 elemenata u 7 grupa, 4 asferna sočiva i 6 sfernih površina. Kompanija Pansonic je prva počela da proizvodi ultra tanka asferna sočiva od 0,3 mm i industrijska sferna sočiva takođe od 0,3 mm, a pojedinačna i masovna proizvodnja ovih sočiva je veoma teška, iako su sočiva proizvedena po najnovijoj tehnologiji. Takvom proizvodnjom je omogućeno da ovo visokokvalitetno sočivo bude smešteno u tako malom kućištu.

Pročitajte i:  Intel: Nova generacija AI čipova za automobile

Sa velikim dometom zuma od 25 mm do 200 mm, model DMC-ZX1 može biti pogodan za snimanje dinamične perspektive i bolji pogled na udaljene predmete, uz odličan ugao. Njegov moćni zum radi i tokom snimanja video zapisa.

DMC-FZ38

Panasonic_FZ38_S_3 Model DMC-FZ38 je pravi hibrid. Može služiti i kao fotoaparat i kao kamera i tako prevazilazi svog prethodnika, model FZ28. Ovaj fotoaparat takođe sadrži i Creative Movie mod koji omogućava korisniku da brzinu otvaranja blende podesi ručno, a Dolby Digital Stereo Creator mod omugućava snimnje zvuka viskog kvaliteta i korišćenje zuma za vreme snimanja video zapisa. Takođe sadrži brz AF (auto focus) i Intelligent Auto mod, kako za fotografisanje tako i za snimanje.

Manuelne kontrole su raznovrsnije u odnosu na prethodne modele i izgled kontrola je pobljšan i lakši za korišćenje.

Advanced Scene mod, jedinstven za Lumix fotoaparate, sada obuhvata i Close-up mod koji omogućava korisniku da uživa u sofisticiranim uvećanim fotografijama.

DMC-FX60

Panasonic_FX60_S_1 Ovaj fotoaparat sa rezolucijom od 12,1 megapiksela sadrži veoma kvalitetno sočivo Leica DC VARIO-ELMARIT od 25mm sa 5x optičkim zumom i svetlinom F2,8. Pansonic je prva kompanija koja je po najnovijoj tehnologiji proizvela ultra tanka asferna sočiva od 0,3 mm i industrijska sferna sočiva od takođe 0,3 mm. To znači da ovo sočivo staje u veoma kompaktno kućište. Sočivo od 25 mm pruža skoro duplo bolji vidokrug sa iste razdaljine fotografisanja nego obična kamera sa sočivom od 35 mm. U rezoluciji od 3 megapiksela Extra Optical zum povećava se na 9,8x koristeći centralni deo CCD-a.

Pročitajte i:  Intel nema planove za izgradnju fabrike poluprovodnika

Kako bi bili sigurni da korisnici imaju mogućnost da fotografišu sve što požele, kompanija Panasonic je razvila ultra brzi auto focus koji je skratio vreme startovanja. Kao i model FZ38, model FX 60 ima najbrži auto focus u industriji fotografije, ukombinovan sa mega brzim startovanjem (1,1 sekunda) moguće je „uhvatiti“ fotografiju u trenutku. LCD ekran veličine 2,7 inča omogućava jasan pogled na fotografiju na tako malom kućištu. Životni vek baterije je otprilike 360 fotografija zahvaljujući brzoj i efikasnoj obradi slika. Model FX60 je dostupan na tržištu u srebrnoj, crnoj, ljubičastoj i plavoj boji.

DMC-FP8

Panasonic_FP8_S_1 Model DMC-FP8 sadrži veoma kvalitetno sočivo Leica DC rezolucije 12,1 megapiksela, širine ugla 28 mm, i sa 4,6x optičkim zumom. Kućište fotoaparata je tanko, pa samim tim sistem za uvlačenje sočiva nije fiksiran. Ravno kućište, napravljeno od kvalitetnog alumnijuma, veoma je privlačno dizajnirano zbog ravne prednje strane, što korisnici prvo uoče.

Model FP8 takođe sadži veoma brz auto focus, ukombinovan sa brzim startovanjem (samo 0,95 sekundi), omogućava brzo „hvatanje” trenutnih prilika za fotografisanje. Otvaranje blende traje otprilike 0,006 sekundi, što olakšava slikanje iznenadnih fotografija. Zbog veoma efikasne obrade slika model FP8 je u mogućnosti da „uhvati” oko 2,3 fotografije po sekundi u punoj (12,1 megapiksela) rezoluciji. Modeli se proizvode u srebrnoj, crvenoj i crnoj boji.

Pročitajte i:  Intel planira da sledeće godine započne 2nm proces proizvodnje čipova

Intelligent Auto mod sa novim sistemom „Power O.I.S“ i napredna tehnologija „Face Recognition“

Svi modeli sadrže Intelligent Auto mod, koji je razvila kompanija Panasonic, i Power O.I.S koji ima duplo bolji sistem za stabilizaciju slike od prethodnog sistema MEGA O.I.S. Mrdanje ruke u trenutku pritiskanja tastera za otvaranje blende, trenutno rešava problem zamućene slike pomoću sistema Power O.I.S. što poboljšava kvalitet fotografija slikanih u zatvorenom prostoru ili noću, bez blica. Svi modeli takođe imaju popularan sistem Face Recognition. Kada se poznato lice ponovi na fotografijama nekoliko puta, kamera će obavestiti fotografa da registruje to lice. Kada je registrovano, kamera će označti tu osobu željenim imenom, tako da ako se na nekoj od sledećih fotografija pojavi registrovan lik, ovaj mod će automatski izoštriti i posvetliti ga.

Svi fotoaparati Lumix imaju mogućnost da snimaju fotografije visokog kvaliteta u formatu 16:9 koje savršeno izgledaju na widescreen HDTV-u. Model DMC-ZX1 čak snima i dinamičan HD (high definition) video zapis u rezoluciji 1280×720 na 30fps (frame/sec) kao dodatak WVGA (848×480) i normalan VGA (640×480).

Izvor: MMD CEE

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,