Panasonic kupio Blue Yonder za 7.1 milijardu dolara

Panasonic je u potpunosti preuzeo vlasništvo nad kompanijom Blue Yonder, kompanijom koja se bavi razvojem algoritama za veštačku inteligenciju i mašinskog učenja u oblastima planiranja, automatizacije i e-commerce servisa. Prošle godine, Panasonic je oktupio 20 procenata ove kompanije za 790 miliona dolara, a sada je otkupljen i preostali deo od 80 procenata, po ceni od 5.6 milijardi dolara. Panasonic se obavezao i da će platiti dugove kompanije, čime se ukupna vrednost kupovine povećava na 7.1 milijardu dolara.

panasonic

Dobra kupovina

Inače, ovo se u finansijskim i poslovnim krugovima smatra dobrom kupovinom, pošto se procenjuje da Blue Yonder vredi oko 8.5 milijardi dolara. Prošle godine ostvarili su prihod od milijardu dolara, od kojih je značajan deo prijavljen kao periodični prihod od SaaS-a.

Panasonic se na ovaj korak odlučio zbog sve veće potrebe za veštačkom inteligencijom i autonomnim radom, izazvanim COVID-19 pandemijom, koja je uticala i na ogroman rast e-commerce-a. Ova akvizicija će ojačati Panasonic-ov portfolio u toj oblasti. Blue Yonder brend će ostati da postoji, ali će funkcionisati pod okriljem Panasonic Conected Solution Company.

Pročitajte i:  PC Press video: SaaS rešenje za razmenu eFaktura sa celim svetom! | Irena Josipović i Emin Devlić, Unimaze

Finiširanje ove akvizicije očekuje se u drugoj polovini ove godine, nakon što se dobije zvanična dozvola od nadležnih regulatornih tela.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,