PC Press Studio

Panasonic predstavio nove kompaktne SD i HD kamkordere

SDR-H85EC-R-HiRes-Image__Image--[1]((Europe))-1ZoomA1001001A09L24B23533H99883[1] Novi modeli kompaktnih kamkordera donose i bolje objektive koji uključuju 78x ultra zum i 33 mm ekvivalent širokougaonog objektiva. Malo, ali značajno proširenje “vidnog polja” pomaže da širi kadar obuhvatite snimanjem sa manjeg rastojanja. Novi je i aktivni mod (Active Mode) za poboljšani O.I.S. koji uklanja sve mrlje i pravi jasne slike prilikom zumiranja, čak i u pokretu. Pomoću nove funkcije AF/AE Tracking postoji mogućnost „zaključavanja” i automatskog praćenja subjekta kako bi svaki put bile „uhvaćene” što lepše slike, čak i kada se naglo pokrećete ili zumirate.

Četiri nova modela nedavno su izbačena na tržište: SDR-H85 snima na hard disk drive-u od 80 GB, ili na memorijskim karticama SDXC, SDHC, ili SD; Model SDR-T50 (4 GB) pohranjuje slike u ugrađenu memoriju, ili na memorijskim karticama SDXC, SDHC, ili SD; a model SDR-S50 koristi memorijske kartice SDXC, SDHC, ili SD za snimače. Sva tri modela će biti u prodaji od marta u sledećim bojama: H85 (crna / srebro / crvena), T50 (crna), S50 (crna, boja šampanjca, crvena, bela).

Nova funkcija koja poništava šum vetra, a koja je nastala iz prethodne funkcije Wind Cut (Bez vetra), automatski detektuje i ukida svaki šum vetra zadržavajući samo prirodne zvukove iz okruženja.

Osim konvencionalnog formata za snimanje MPEG-2 (XP/SP/LP mode), novi modeli podržavaju format s većim razmerom kompresije H.264/AVC (LXP/LSP/LLP mode).

Format H.264/AVC snima do 106 sati i 40 minuta filmskih slika (u LLP modu), i skoro duplo je veći od formata MPEG-2, a kvalitet slike je visok kao i kod formata MPEG-2. Ovi podaci odnose se na snimanje na memorijsku karticu od 64 GB.

Sa novim formatom su odstranjene sve brige u vezi sa mogućim nedostatkom prostora za snimanje prilikom korišćenja manjih memorijskih kartica SD. Izvrsna kompatibilnost formata H.264/AVC sa računarom omogućava pregledavanje video klipova kao i njihovo skladištenje u računaru, ili postavljanje na veb sajtove kao što je YouTube . Video klipovi mogu takođe biti preneti na Apple Mac računare uz pomoć aplikacije iMovie. Korišćenjem softvera VideoCam Suite koji se nalazi na kamkorderu i DVD rezaču (opcija), video klipovi mogu biti konvertovani u format MPEG-2 i sačuvani na DVD disk.

Svaki kamkorder dolazi sa softverom „VideoCamSuite 3.0" PC editing (za Windows OS). VideoCamSuite 3.0 ima „Smart Wizard" koji se pali čim se kamkorder konektuje pomoću USB porta na računar. Uz jednostavni sled upustava sa ekrana, svako, čak i onaj pojedinac koji nije koristio ovaj softver može vrlo jednostavno da kopira video klipove na računar ili DVD disk, a da oni ne budu izgubljeni u samom procesu prenošenja.

Ovaj softver takođe omogućava lagano postavljanje video klipova na YouTube, bez potrebe za nekim glomaznim procesima, tako da i neiskusan korisnik može postaviti video klip na Internet. Osim toga, softver je kompatibilan sa nedavno pridodatim Long Recording modom za snimanje bilo na računar, bilo na DVD disk (DVD-RAM /DVD-R /DVD-RW)

SD kamkorderi


HDD Kamkorder SDR-H85

SDR-H85EC-K-Additional_WebImage__HiRes-Image--[3]((Europe))-1ZoomA1001001A09L24B23146H80751[1] Model SDR-H85 snima veliki broj filmskih slika na hard disk i na memorijske kartice SDXC, SDHC, ili SD. Ugrađeni hard disk kapaciteta 80 GB može spremiti 74 sata i 30 minuta podataka u LP modu, dok memorisjka kartica SDXC od 64GB (prodaje se zasebno) može spremiti 60 sati i 30 minuta podataka u LP modu.

Stoga je H85 idealan za snimanje događaja koji duže traju, kao i za duža putovanja. Razlog za to je super pouzdana memorijska kartica SDXC/SDHC/SD koja ne zahteva „drive“ mehanizam i štit koji štiti ugradjeni hard disk od spoljnih udaraca (Anti-Shock Shield). Model SDR-H85 na izvrstan način pojednostavljuje proces kopiranja snimljenog materijala sa memorijske kartice, ili hard diska na DVD disk. Jednostavno spojite kamkorder sa DVD rezačem (opcija). Računar u ovom slučaju nije potreban, a DVD diskovi koji su na ovaj način snimljeni mogu vrlo lako biti prikazivani na DVD plejerima.

Pročitajte i:  Nakon nekoliko godina, tržište GPU-ova se konačno normalizuje

 

Twin Memory Kamkorder SDR-T50

SDR-T50EC-K-Additional_WebImage__HiRes-Image--[3]((Europe))-1ZoomA1001001A09L24B55933A44829[1] SDR-T50 Twin Memory Kamkorder snima slike na ugrađenu memoriju, ili na memorijske kartice SDXC, SDHC, ili SD. Ugrađena memorija od 4GB sadrži približno 3 sata i 20 minuta filmskih slika u LP modu. Korišćenje memorijske kartice SDXC od 64GB dodaje prostor za skladištenje od nekih 60 sati i 30 minuta filma u LP modu.

Twin Memory Kamkorder je takođe opremljen sa funkcijom reley recording koja automatski menja medij za snimanje na memorijsku karticu SDXC/SDHC/SD kad se ugradjena memorija popuni kako bi bilo osigurano neprekidno snimanje. Na primer, kad se T50 sa ugrađenom memorijom od 4GB koristi sa memorijskom karticom SDXC od 64GB, imajući kombinovani kapacitet od 68GB. Ova funkcija omogućava kontinuirano snimanje od 64 sata i 10 minuta u LP modu, ili 128 sati u LLP modu. Model SDR-T50 je manji od HDD kamkordera, tako da neće zauzeti mnogo prostora u prtljagu i vrlo je otporan na udarce. Idealan je za snimanje tokom dužih putovanja.

 

SD Card Kamkorder SDR-S50

SDR-S50EC-A-HiRes-Image__Image--[1]((Europe))-1ZoomA1001001A09L24B54311I89409[1] Koristeći memorijske kartice SDXC, SDHC, ili SD za medije za snimanje, kompaktni model SDR-S50 idealan je pri svakodnevnom korišćenju. Odlična otpornost na spoljne udarce omogućava da ovaj mnogostrani kamkorder bude lakši za nošenje i da snima vesele video zapise. Video klipove snimljene na memorijskoj kartici SDXC/SDHC/SD podržava funkcija VIERA Image Viewer tako što oni mogu vrlo lako biti prikazani jednostavnim ubacivanjem kartice u Panasonic VIERA* TV slot za dinamično gledanje na velikom ekranu.

HD Kamkorderi


Za one koji gledaju ka budućnosti, kompanija Panasonic je predstavila tri nova Full-HD kamkordera sa rezolucijom 1920 x 1080. Modeli HS60 / TM60 / SD60 takođe imaju kompaktna kućišta, moćni 35x zum i širokougaone objektive.

Ovi kompaktni modeli preporučuju sesvima koji žele jednostavno uživanje u slikama HD kvaliteta. Hibridni tip HS60 snima na 120GB HDD i na memorijske kartice SDXC, SDHC, ili SD. Twin-memory TM60 snima na ugrađenu memoriju od 16 GB i na SDXC, SDHC, ili SD Memory Card i SD60 snima na SDXC, SDHC, ili SD Memory Card. Sva tri modela će biti u prodaji od martu u sledećim bojama: HS60 (crna), TM60 (crna), SD60 (crna / srebro / crvena).

Usprkos ultra kompaktnoj veličini, svi ovi modeli imaju moćni 25x optički zum. Opcija Intelligent Zoom koja ima za osnovu nedavno razvijenu tehnologiju inteligentne rezolucije (Intelligent Resolution Technology) takođe omogućava snimanje oštrih, preciznih 35x ultra telefoto snimaka. Čak i pri korišćenju zuma zbog koga često nastaju „drhtave slike”, funkcija POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer/Optički stabilizator slike), koristi približno pet puta veću korektivnu moć u odnosu na konvencionalne sisteme stabilizacije i efikasno uklanja mrlje i nejasnoće nastale od vibracija koje je ranije bilo teško kontrolisati. Dodatak „aktivni mod“ (Active Mode) koji minimizira mrlje i dozvoljava korisnicima da snimaju dok su u pokretu, donosi oštre i jasne snimke za praktično sve stilove snimanja – od širokog ugla do snimanja sa zumom. Novi modeli takođe imaju sočiva širokog ugla od 35.7mm* koja su idealna za različite situacije – od snimanja autoportreta i grupnih fotografija u zatvorenim prostorima, do pejzaža snimljenih na otvorenom. Senzor slike i mašina, kao i sočiva koja ih podržavaju, poboljšani su kako bi dosegli 1.3 puta bolju rezoluciju nego konvencionalni kamkorderi sa 2.1M korisnih piksela u pokretnoj slici (motion image) i 1,080 TV linija rezolucije**. Tehnologija inteligentne rezolucije (Intelligent Resolution Technology) omogućava da s ovim modelima snimimo stabilne slike od 5 megapiksela.

Pročitajte i:  Prilagođena hosting rešenja koja nudi Orion telekom

Popularna iA (Intelligent Auto) funkcija kontroliše šest funkcija: POWER O.I.S, AF/AE Tracking, Birač inteligentnih scena (Intelligent Scene Selector), Kontrola inteligentnog kontrasta (Intelligent Contrast Control), Detekcija lica (Face Detection), i nedavno pridodata funkcija za prepoznavanje lica (Face Recognition). Uz samo jedan pritisak dugmeta korisnik može da snimi fantastično lepe slike, a da pri tome ne brine oko komplikovanih podešavanja.

Nova tehnologija „poništavač šumova vetra“ (Wind Noise Canceller) koja je nastala iz prethodne funkcije „bez vetra“ (Wind Cut) omogućava kamkorderu da detektuje i ukloni samo šum vetra, a da zadrži ostale zvuke iz okoline.

Svi modeli imaju ekran osetljiv na dodir (touch screen) koji omogućava lako upravljanje uz pomoć ikonica na LCD displeju. Opcija Touch screen dozvoljava korisnicima upotrebu nekoliko različitih funkcija na vrlo intuitivan način i da pri tom njihov pogled ostane fiksiran na subjekt koji se nalazi na LCD tražilu.

Različiti mediji za snimanje odgovaraju individualnom stilu snimanja


SD/HDD Hibridni modeli za snimanje HS60

HDC-HS60EC-K-Additional_WebImage__HiRes-Image--[2]((Europe))-1ZoomA1001001A09L24B20033I98030[1] Hibrid HS60 pravi Full-HD snimke na HDD velikog kapaciteta i na memorijskim karticama SDXC, SDHC, ili SD. Kamkorder ima 120GB HDD za dugih 51 sat snimanja u HE modu. U kombinaciji sa memorijskom karticom SDXC od 64GB, ovaj kamkorder omogućava dodatno vreme snimanja od 27 sati i 30 minuta. Kamkorder može kopirati snimljene video snimke sa memorijskih kartica SDXC, SDHC, ili SD na hard disk, ili vice versa, uz aktiviranje samo jedne operacije. Korisnici lako mogu da prebace završeni snimljeni materijal na medij koji njima najviše odgovara

Modeli Twin Memory za snimanje Relay Recording TM60

HDC-TM60EC-K-Additional_WebImage__HiRes-Image--[3]((Europe))-1ZoomA1001001A09L24B21202J21260[1] Twin-memory kamkorder kompanije Panasonic pravi snimke visoke definicije Full-HD na ugrađenu memoriju, ili na memorijske kartice SDXC, SDHC, ili SD i ima funkciju Relay Recording. Kada se ugradjena memorija koja se koristi napuni, ova funkcija automatski prebacuje medij za snimanje na memorijske kartice SDXC, SDHC, ili SD kako bi bilo osigurano kontinuirano snimanje. Na primer, kada je model TM60 sa ugrađenom memorijom od 16 GB podignut na 64 GB koju poseduje memorijska kartica SDXC, ukupni prostor za skladištenje je 80 GB, što bi bilo 34 sata i10 minuta snimanja u HE modu bez prekida.

Model TM60 ima ugrađenu memoriju od 16GB dovoljnu za 6 sati i 40 minuta snimanja u HE modu. U kombinaciji sa memorijskim karticama SDXC, SDHC, ili SD, ovi modeli omogućavaju još duže snimanje.

Osim toga što je lagana i kompaktna, u poređenju sa hard diskom, ugrađena memorija je takođe puno otpornija na udarce pogotovo kad se kamkorder nosi u prtljagu na dužim putovanjima.

Modeli sa memorijskom karticom (SDXC/SDHC/SD) za snimanje SD60

HDC-SD60EC-K-Additional_WebImage__HiRes-Image--[3]((Europe))-1ZoomA1001001A09L25A60102B20125[1] SD60 je izuzetno otporan na udarce jer snima isključivo na memorijskim karticama SDXC, SDHC, ili SD tako da ne poseduje nikakav „drive“ mehanizam koji bi se mogao pokvariti. U kombinaciji sa njegovom kompaktnošću idealan je za snimanja u pokretu. On takođe podržava funkciju VIERA Image Viewer (dostupan u nekim VIERA HDTV modelima), tako da nakon snimanja, korisnici jednostavno mogu uzeti memorijske kartice SDXC, SDHC, ili SD iz modela SD60 i spustiti ih u slot za kartice na Panasonic VIERA* TV za prikazivanje na velikom ekranu. Takođe, snimci mogu biti prikazani i preko Panasonic Blu-ray Disc™ plejera.

Pročitajte i:  Windows 11: Notepad konačno dobija brojač karaktera

Editovanje i arhiviranje


Video kopija na DVD disku uz samo jedan dodir u odabranom formatu i lagani playback (Svi modeli)

Većina ljudi koristi kamkordere iz tri glavna razloga: da snime, prikažu i arhiviraju svoje video snimke. Oni žele da svaka od ove tri operacije bude što lakša. Kamkorder ima funkcije koje su dizajnirane upravo za to. U prošlosti, kopiranje video snimaka sa memorijskih kartica SDXC, SDHC, ili SD, ugradjene memorije, ili hard diska na DVD disk bio je process u dva koraka koji je obuhvatao prenos podataka na računar, a potom kopiranje sa računara na disk.

Kamkorder radi sada sve to, zahvaljujući funkciji one-touch koja olakšava kopiranje video snimaka na DVD disk za jednostavan playback i skladištenje. Spajanje kamkordera preko USB kabla na Panasonic VW-BN2 DVD „rezač“ (opcija) i uz pritisak samo jednog dugmeta snimljeni video materijal biva kopiran sa memorijskih kartica SDXC, SDHC, ili SD, ugradjene memorije, ili hard diska na DVD disk (DVD-RAM/DVD-R/DVD-R DL/DVD-RW, +R/+R DL/+RW). Kamkorder dozvoljava korisniku da izabere bilo AVCHD ili MPEG-2 format za snimanje, u zavisnosti od playback okruženja. Izaberite AVCHD format za HD playback na velikom TV ekranu koristeći Blu-ray Disc™ plejer ili DVD „rezač“, ili MPEG-2 za lagani playback na DVD plejeru. Na ovaj način, video arhiviranje kao i prikazivanje puno je jednostavnije.

PC Editovanje

Svaki kamkorder ima softver za editovanje "HD Pisač AE 2.0" (za Windows OS). HD Pisač AE 2.0 ima funkciju Smart Wizard koja startuje čim se kamkorder konektuje na USB port na računar. Uz jednostavno praćenje upustava na ekranu, čak i onaj pojedinac koji nikada nije koristio softver može vrlo lako da kopira video klipove na računar, ili BD/DVD disk, a da pri tom ne budu izgubljeni u samom procesu. Ova funkcija takođe omogućava vrlo lagano postavljanje video klipova na YouTube bez bilo kakvih glomaznih procesa, tako da i neiskusan korisnik može postaviti video klip na Internet.

Softver takođe dozvoljava korisniku da specifikuje samo određene fajlove sa snimcima za njihov prenos na računar. Na ovaj način je eliminisana svaka nezgoda prilikom prenosa i željenih i neželjenih fajlova tokom automatskog prenosa podataka.

HD Pisač AE 2.0 čak „pamti“ koji je fajl sa slikama bio prebačen na računar, tako da ne treba da brinite da će isti fajl biti ponovo postavljen. Ova funkcija je dobra kad su korisnici napravili puno video materijala na hard disku drive-u ili na ugrađenoj memoriji i postavili ih u nekoliko navrata. Prilikom kopiranja slika na DVD disk, korisnici mogu izabrati bilo Full-HD AVCHD format, bilo DVD video format. Koristite AVCHD za snimke koji će biti pregledani na Blu-ray Disc™ plejeru i DVD-Video (standardna definicija) za diskove koji će biti pregledani uz pomoć DVD plejera. Slikovni podaci takođe mogu biti preneti na računar Apple Mac za editovanje uz pomoć aplikacije iMovies.

Izvor: Grayling

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,