PC Press Studio

Panasonic: revolucionarna Full HD 3D tehnologija predstavljena na sajmu IFA 2009

Panasonic_Full_HD_3D Kompanija Panasonic obećava da će uskoro obezbediti kompletan niz proizvoda i usluga za podršku 3D video sadržajima

Kompanija Panasonic, tržišni i tehnološki lider u proizvodnji HD televizora predstavila je, prvi na svetu sistem kućnog bioskopa Full HD 3D Plasma na sajmu IFA 2009 u Berlinu. Panasonic Full HD 3D plazma sistem kućnog bioskopa omogućuje gledanje potpuno realnih slika Full HD 3D uz pomoć Panasonic plazma HD televizora od 103 inča i Panasonic Blu-ray Disc (BD) plejera koji je u stanju da distribuira sliku Full High Definition (1920 x 1080 p) za oba oka.

Pomoću tehnoloških dostignuća u prenosu protoka i čuvanju podataka, potrošač 3D zabave je u stanju da pruži istinsku HD silku. Uz korišćenje posebnih aktivnih naočara sa preklopom koje rade u sinhronizaciji sa kućnim bioskopom plazma HD televizorom, gledalac je u stanju da iskusi 3D slike koje su formirane s dva puta više informacija nego regularne Full HD slike.

CEATEC Panasonic_3 3D Full HD Plasma Theater1 Plazma je trenutno najbolja televizijska tehnologija koja je u stanju da priušti iskustvo Full HD 3D zahvaljujući svojoj sposobnosti da se osvežava pri brzini koja omogućuje prikaz više slika, a da pri tom ne bude izgubljena rezolucija. Performanse panela Panasonic plazma čije samoosvetljenje omogućuje izvrstan video odgovor, izrađena je do savršenstva tokom razvoja samog 3D sistema vodjenja koji prikazuje i leve i desne slike zajedno kao slike Full HD bez degradacije rezolucije.

Koristeći tehnologiju optičkog diska koju je kompanija Panasonic razvijala godinama i tehnologiju autorstva koju je razvila laboratorija Panasonic Hollywood Laboratory (PHL), moguće je snimiti 3D slike – koje se sastoje od slika 1080p Full HD i sa leve i sa desne strane – na jedan jedini, standardni Blu-ray disk. Kompanija Panasonic je takođe razvila tehnologiju dekodiranja i plejbeka levih i desnih slikovnih podataka Full HD snimljenih na Blu-Ray disku u realnom vremenu.

Pročitajte i:  Ne postoji veza između korišćenja interneta i lošeg mentalnog zdravlja, prema istraživanju Oksfordskih stručnjaka

Tehnološko rešenje koje je objedinjeno u sistemu kućnog bioskopa Panasonic Full HD 3D plazma eliminiše probleme na koja su 3D rešenja ranije nailazila. Među tim problemima su bili: degradacija kvaliteta slike (prouzrokovana kombinovanjem količine informacija koje su neophodne da bi dve slike bile stopljene u jednu), reducirano svetlo, i potreba za specijalnim materijalom za kodiranje line-by-line (koji eliminiše mogućnost kombinovanja 2D i 3D materijala na jednom disku).

Kompanija Panasonic je takodje razvila usluge i profesionalne proizvode koji mogu biti korišćeni za proizvodnju 3D sadržaja. Dok su proizvođači 3D sadržaja ranije morali ručno da prave 2D produkcijski sistem fizički spajajujući mnogobrojne 2D produkcijske sprave, kompanija Panasonic trenutno razvija profesionalni produkcijski sistem Full HD 3D. Sistem se sastoji od profesionalne kamere za snimanje sa istovetnim sočivima P2 i 3D kompatibilnog HD plazma ekrana. Kamera za snimanje sa istovetnim sočivima P2 omogućuje snimanje prirodnih i živih 3D slika visokog kvaliteta.

3D mastering usluge dostupne su u laboratoriji Panasonic Hollywood Laboratories i u integrisanom centru Panasonic Hollywood Laboratories Advanced Authoring Centru. Zato je Panasonic prva kompanija koja je ponudila proizvode i usluge u celokupnom 3D nizu signala. Profesionalna oprema iz kompanije Panasonic može biti korišćena i za snimanje sadržaja mastering Full HD 3D. Proizvodi namenjeni potrošačima iz kompanije Panasonic kao što su Blu-ray Disc plejeri i plazma televizori omogućiće emitiovanje visokog kvaliteta i prikazivanje 3D materijala.

Pročitajte i:  Kako je AI tokom 2023. godine promenio internet

Panasonic Full HD 3D_2 Tehnologije i ekpertiza dobijeni nakon upotrebe u postprodukciji omogućile su kompaniji Panasonic da i dalje razvija 3D performanse visokog kvaliteta prilikom gledanja plazma tehnologije koje će pomoći proizvodjačima 3D sadržaja da brzo i lagano procene kvalitet slike 3D sadržaja. „Naše tehnološko rešenje prevazilazi konvencionalnu 3D tehnologiju koja je trenutno dostupna i kompanija Panasonic je potpuno predana da je što je moguće pre učini dostupnom za potrošače”, Fabien Roth, stariji marketing menadžer iz sektora za proizvodnju televizora kompanije Panasonic. „Tehnologija Panasonic Full HD 3D će pružiti istinski bogato iskustvo. Ljudi više neće gledati filmove; oni će u potpunosti doživeti realnost holivudskog filma”.

Posetioci sajma su mogli u potpunosti da se uvere u potencijal iskustva Full HD 3D kompanije Panasonic pregledavši Panasonic 3D materijal koji oduzima dah, kao i trailer novog filma Džejmsa Kemerona AVATAR.

* Prvi sistem na svetu koji pruža istinske slike Full HD 3D od 22 septembra 2008

Za više informacija o proizvodima predstavljenim na seminaru IFA 2009, molimo posetite : www.panasonic.eu.


O kompaniji Panasonic

Kompanija Panasonic je svetski lider u razvoju i proizvodnji elektronskih proizvoda za različite potrošačke, privredne i industrijske potrebe. Sa sedištem u Osaki, u Japanu, kompanija je za prošlu godinu, zaključno sa 31. martom 2009, zabeležila neto prodaju u visini od 7,77 biliona jena (78,4 milijarde američkih dolara). Akcije kompanije su prisutne na berzama u Tokiju, Osaki, Nagoji i Njujorku (NYSE simbol: PC). Za više informacija o kompaniji i brendu Panasonic, posetite internet stranicu kompanije na http://panasonic.net/.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

O laboratoriji Panasonic Hollywood Laboratories

Godine 2001, kompanija Panasonic je osnovala laboratoriju Panasonic Hollywood Laboratory (PHL) kako bi razvijala tehnologiju video kompresije za film, standardizaciju Blu-ray i autorsku tehnologiju Blu-ray zajedno sa glavnim filmskim studijima u Holivudu. Rad laboratorije PHL u usavršavanju kvalitete slike sa opremom AV dosegnuo je „kritičnu” tačku. Laboratorija PHL proizvodi Blu-Ray diskove visoke rezolucije i visokog kvaliteta koristeći enkoder MPEG-4 AVC High profile encoder koji je razvijen u laboratoriji PHL, ili autorski sistem BD-Java koji je razvio Panasonic R&D. Laboratorija PHL je realizovala više od 100 vodećih naslova Blu-ray Disc od kojih su neki u Holivudu dobili najveće nagrade za tehnološka ostvarenja.

U Februaru 2009, kompanija Panasonic je zvanično objavila početak rada centra Panasonic Hollywood Laboratory Advanced Authoring Centra (PHL-AC). Centar PHL-AC će ubrzati razvoj i korišćenje Blu-ray Full HD 3D formata. U vrlo bliskoj saradnji sa holivudskim studijima kompanija Panasonic će uskoro biti u prilici da obezbedi razvojne usluge 3D naslova za Full HD 3D Blu-ray naslove. Osnivanje novog autorskog centra PHL omogućiće Holivudu da počne sa probnom produkcijom i da na kraju stvara komercijalne naslove koji će biti dostupni na Full HD 3D kako bi otvorili jedan novi prozor u realnost i kako bi podigli nivo HD zabave na taj način da potrošači mogu u potpunosti da uživaju u svojim domovima.

MmD CEE

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,